söndag 31 december 2006

onsdag 20 december 2006

Mistral

Annica nyttjade en av sina 40-årspresenter igår, ett besök på Restaurang Mistral i Gamla Stan. Mistral har endast 12 platser, de har bara en sittning, och en Michelin-stjärna. Ergo: det är dyrt och det är svårt att få ett bord, men det var väl värt besväret. De har en och endast en avsmakningsmeny med tillhörande vinmeny, alltså ingen á la carte. Prislistan är kort: 1000 kr för maten och 1000 kr till för vinerna. På toaletten fanns handdukar märkta med gästernas namn(!).

Rätterna serverades i "flights" med ett smaktema som skulle matcha det vin som tillhörde "flighten". Grunden i maten är svensk, men med ganska mycket artisteri. De gillar uppenbarligen också (really, really) slow food. Inga bilder denna gång tyvärr, det var för mörkt och skämmigt att ta bilder i denna intima restaurang.

Vi fick följande:

Domaine André & Mireille Tissot, Vin Jaune Arbois 1999, Jura, Frankrike

Griskind med mjällt späck med saltbakad rödbeta från familjen Speer glaserad i sherry samt Kalixlöjrom och krispigt ålskinn.

Saltmarinerad strömming med syrlig lök och smältande Lardo de Collonata.

Vin Jaune är fransk finsherry, smakade som en fyllig komplex sherry med lång eftersmak. Ålskinnet var en riktig höjdare, helt underbart koncentrerade smaker. "Sherryn" passade mycket bra till båda rätterna. Lardo de Collonata är finflott från Toskana.

The Observatory, Chenin Blanc/Chardonnay 2004, Swartland, Sydafrika

Tartar på oxfilé från Davidsta gård med riven palsternacka, krossade enbär och rostat äpple i en väl kyld ostronbuljong.

Morot marinerad i älgört och saffranssmör över råa räkor från Smögen samt lätt stekta bitar av kålrot.

Lantägg ("uovo proibita":-) från Sanda hönseri tillrett "chaud-froid" med krämig Vin Jaune-potatis, griskindsky med sardeller samt några hårt stekta bitar av svenskfångad bläckfisk.

Mycket gott, friskt balanserat vitt vin från Sydafrika som passade till alla tre rätter i denna omgång. Oxfilétartaren var nästan lite för mild och det kändes som lite slöseri med oxfilé av högsta kvalité. Råa räkor var inte heller så upphetsande, men morot i älgört var något helt nytt och spännande. Om det är som det sägs, att en kocks storhet mäts hur han tillreder sina ägg, så är Mistrals kock en av de största: denna äggula var sublim (nej, jag skämtar inte, vi golvades av äggets storhet).

Domaine Gauby, Côtes du Roussillon Villages Vieilles Vignes 2003, Languedoc-Roussillon, Frankrike

Speers lök "aigre-doux" med lakritsrot, 25-årig balsamico tradizionale, rostade oliver samt en oxbuljong att dricka.

Rotselleri från Martin på Skilleby kokt i havet (dvs sjudit i förseglad kastrull i 3 timmar med kryddor och Dulse-alger).

Lammhals från skånskt höstlamm varsamt pocherat (i tre dygn!) med kaffe och timjan och sedant brynt i lantsmör, med sin stekjuice samt blad av vitkål.

Här kom kvällens näst bästa vin. Ett otroligt förföriskt biodynamiskt odlat (det var mycket biodynamiskt på menyn) rödvin med friska bär, lite fat, kaffe och lakrits. Vinet var gott nog i sig, men när det kombinerades med varmrätterna så insåg man hur bra denna restaurang är. Lakritsroten till löken och den knappt märkbara kaffesmaken i lammet gjorde underverk för vin-mat-harmonin. Lammet serverades med sked för att demonstrera mörheten i köttet. Detta lamm slog faktiskt Oaxens lammrätt. Även rotsellerin var matkonst på högsta nivå. Det behövs inte dyrbara råvaror för att åstadkomma fantastiska smaker.

Fonseca Vintage Port 1985, Douro, Portugal

Mogen Roquefort "Green Paper" utvald av ostiljären Philippe Olivier från Boulogne-sur-Mer.

Det här vinet hade man nog prickat på en blindprovning. Kvällens bästa vin var en riktigt mogen Fonseca Vintage Port från en bra årgång, kanske inte lika storartad som 1970, men bättre än 1980. På ostbrickan låg en enda ost, men inte vilken ost som helst. Hovmästaren berättade en lång historia om denna Roquefort, om dess stamtavla och vördnadsvärda producent. Den är perfekt mogen nu i december. Det är bara att hålla med; det var den bästa blåmögelost vi någonsin smakat. Perfekt, helt enkelt.

Domaine André & Mireille Tissot, Spirale 2004, Jura, Frankrike

Äppelglass med valnötsolja, fleur de sel, samt ett lavendel- och lantmjölkmoln.

Pocherad hokkaidopumpa med brynt smör, pumpakärnsolja och en krämig hasselnötsglass.

Kaffe, te och praliner.

Efter fem timmars ätande var dags för dessert och vi blev inte besvikna här heller. Båda rätterna höll högsta klass och trots proppmättheten ville vi ha mera.

Om man vill jämföra Mistral med Oaxen så kan man säga att Mistral är svenskare, kanske lite renare eller enklare i smakerna. Man fick fler viner på Oaxen, men Mistrals viner höll så hög kvalitet och påfylldes vartefter man drack upp, att vinjämförelsen går på ett ut. Mistrals höjdpunkter (t.ex. ägget, rotsellerin, lammet och osten) är i världsklass. Några rätter höll dock inte riktigt samma toppklass (räkorna och oxfilén). Oaxens rätter var jämnare, inga dalar. Men allt sammantaget så är båda restaurangerna en matupplevelse för livet. Besök båda!

onsdag 8 november 2006

Gouden Carolus Cuvée van de Keizer - vertikalprovning

En vertikalprovning av ölet Gouden Carolus Cuvée van de Keizer, med lite annat smått och gott i birollerna.


  • Gouden Carolus Cuvée van de Keizer 2001
    Brödig, torkad frukt, god, men aningen mesig i förhållande till sitt rykte. Gott ändå. (8,5%)
  • Gouden Carolus Cuvée van de Keizer 2002
    Som ovan, aningen mer smak, ganska stallig, men ändock mycket god. (8,5%)
  • Gouden Carolus Cuvée van de Keizer 2004
    Som ovan, men mer komplex, sötare och mycket fylligare. Rik smak. Godaste årgången. (11%)
  • Gouden Carolus Cuvée van de Keizer 2006
    Som 2004 men lite mer vildvuxen. Behöver ligga till sig ett tag. (11%)
  • N'Ice Chouffe
    (här gick det för fort, jag minns inte vad jag tyckte) (10%)
  • Great Divide Hibernation Ale
    Stor beska, mycket smak, mycket kolsyra, smakrikt, vildsint, matöl. (8,1%)
  • Trappistes Rochefort 10
    Som vanligt mycket god. Men nu när man jämför direkt med Keizer så känns den lite enklare än vanligt. (11,3%)
  • Gouden Carolus Christmas
    Kvällens godaste öl. En perfekt balanserad kryddning med anis och andra örter. Hur ska man få tag på mer av det här? (10,5%)
  • Nils Oscar Imperial Stout
    (försvunnen i dimman, men fyllig smak minns jag, måste ta anteckningar nästa gång ) (7%)
  • Samuel Adams Triple Bock
    Soja, balsamvinäger och motorolja?? Det här var ganska svårdrucket, men en tjusig flaska är det. (17%)

lördag 2 september 2006

Supertoskanare

En samling supertoskanare och några andra diverseviner. Dracks till Karl-Johan-risotto, lammstek, chokladmousse med hallon. Skrivet på knagglig vinengelska för CellarTrackers skull.


1999 Pian Delle Vigne (Antinori) Brunello di Montalcino - Italy, Tuscany, Montalcino, Brunello di Montalcino
Marzipan, cherries, coffee. Showing some maturity, balanced, well-integrated tannins and a spritely freshness to the taste with a hint of grappa. (90 pts.)

2001 Antinori Tignanello Toscana IGT - Italy, Tuscany, Toscana IGT
Still a bit closed (after three hours of air), a bit dusty, blackberries, olives(?) and some spicy notes. Full-bodied, long, but needs more time. (89 pts.)

1993 Tenuta San Guido Sassicaia Vino da Tavola - Italy, Tuscany, Vino da Tavola
Autumn leafs, tobacco, Jerusalem artichoke (jordärtskocka), cherries, typical Bordeaux nose. Balanced, long, delicous, but a bit lighter than expected of a Sassicaia. This wine is perfectly matured right now. Very, very good. (92 pts.)

2001 Tenuta dell'Ornellaia Bolgheri Superiore Ornellaia - Italy, Tuscany, Bolgheri, Bolgheri Superiore
Black currant, cedar, anise, marzipan (sweet oak?), espresso, and lots more going on in this big nose. Rich, full-bodied, harmonious with well-shaped, slick tannins and a long aftertaste. Very good now but still too young. Will probably be superb in a few years. (93 pts.)

1989 Chateau Musar - Lebanon, Bekaa Valley
Beautiful aged color. After a dusty, wet-wooly smell cleared off, some fruit and a farmyard smell, a bit burnt, revealed itself. Not the most pleasant of smells, but the taste is much better: caramel, fruits, plums, warm fiery acids, balanced, elegant and completely mature, maybe a bit over the top. A survivor. (90 pts.)

N.V. Fonseca Porto 10 Year Old Tawny - Portugal, Douro, Porto
Sweet, toffe, some heat, simple, but still quite good. (85 pts.)

The Sassicaia was wonderful, but the Ornellaia is the greater wine, especially in a few years time. The Tignanello will (hopefully) develop some more interesting traits too.

tisdag 8 augusti 2006

Montesodi från Chianti

Annica och jag kollade om garderobssamlingen överlevt sommarens värmenbölja och åtminstone det vin vi valde att prova hade klarat sig utmärkt.

2001 Marchesi de Frescobaldi Chianti Rufina Montesodi Castello di Nipozzano (Italy, Tuscany, Chianti, Chianti Rufina)

http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=68215

Mycket god men lite väl sträv till att börja med, vi var lite för ivriga. Efter två timmars luftning så blev vinet helt suveränt fylligt, friskt och fruktigt. Förföriskt gott. En av de bästa chiantis vi druckit. Ingen garderobsskada så långt ögat (näsan) nådde.

torsdag 9 februari 2006

Den gyllene myran

Jag köpte en provflaska av en argentinare i senaste släppet som Annica och jag just provat oss igenom (till en Chili con Carne som den klarade av utmärkt), 2004 Altos Las Hormigas Malbec Reserva Viña Hormigas. Detta är inte ett slagskepp, "endast" 149 kr, och den går utmärkt att dricka nu men tål säkert att lagras i 3-4 år om man så vill. Druvan är Malbec, en druva som åtminstone inte vi dricker så ofta: mörka bär, violer, kryddnejlika, suveränt fyllig, kryddig smak, men inte för sträv, balanserad och helt enkelt mycket god. Suveränt prisvärd.

lördag 14 januari 2006

Cabernet från världens alla hörn

Jag la upp gårdagens provning som ett tasting event i Cellar Tracker, därav den knaggliga vinengelskan: http://www.cellartracker.com/event.asp?iEvent=988

A hastily gathered assortment of wines of different Cabernet Sauvignons from around the world (and a fortified Shiraz to the cake).

2004 San Cristóbal Cabernet Sauvignon - Cuba, ~50 kr Color: watery violet; Nose: boiled strawberries and moist tobacco; Taste: watery, no tannins, quite short and overripe, some spice and tobacco. Well, my first wine from Cuba, might also be the last. (65 pts.)

2001 Rosemount Estate Cabernet Sauvignon Show Reserve - Australia, South Australia, Coonawarra, 200 kr Lots of minty eucalyptus, actually a little too much, think "After Eight", black currants, spicy herbs; quite tannic, dark berries, some oak and liquorice. A food wine. (86 pts.)

1990 Château Lynch-Bages - France, Bordeaux, Médoc, Pauillac, ~300 kr (inköpt 1992) This bottle had not survived 13 years in The Closet of Death, therefore not rated. Under a veil of wet cellar scent there were weak traces of coffe, leather, barnyard and cedarwood. Spicy, with a grassy, greatly diminished Bordeaux-taste and, unfortunately, some used tea-bags. What a pity.

2002 Bodega Catena Zapata Cabernet Sauvignon Alta Uxmal and Domingo Vineyards - Argentina, Mendoza, 275 kr Buttery, oaky but still fresh Cabernet scent; minty, tannic, coffee, dark berries, a bit of alcohol shines through. Long, but a slight bitterness in the aftertaste. Not really worth it's price. (85 pts.)

2001 Vergelegen V - South Africa, Coastal Region, Stellenbosch, 675 kr A superb leafy warm cassis fragrance, complex with lots of chocolate, coffee and spice. Extremely tannic, full, rich young bordeaux taste with warm red berries and tobacco. Everlasting grand aftertaste. Very good with a lamb steak today, but is still too young and will most likely get even better with some age. (93 pts.)

N.V. De Bortoli 8 Year Old Barrel Aged - Australia, South Eastern, 159 kr Oaky vanilla, caramel, strawberry icecream, and some good old-fashioned tawny scents. This wine tastes lika a sweet barrel aged Shiraz, which is exactly what it is. Very tasty (but only when chilled, gets flabby when it gets warmer) and should go down well with your relatives visiting for Christmas. (89 pts.)

With the Lynch-Bages out of the competition, the 2001 Vergelegen V was clearly the best wine of the bunch. Cuba still has a long way to go.

fredag 13 januari 2006

Amarone-besvikelse

Vi slöprovade två Amarone-viner igår. Tyvärr var vinerna en besvikelse:

2001 Masi Amarone della Valpolicella Classico Costasera (249 kr) Liten småspritig russindoft; klen neutral, helt anonym smak, även efter två timmars luftning. En stor bevikelse.

2001 Tommasi Amarone della Valpolicella Classico (249 kr) Körsbärslikör och marsipan; rund, lättsmält amarone-smak. Inget fel på vinet men knappast värt 249 spänn.

Att notera är att Costaseran utnämndes som ett av årets (2005) bästa köp av Kronstam. Jag köpte därför två flaskor på en gång, men lämnade tillbaka den andra flaskan idag efter att ha smakat på vinet. Jag märker att jag allt oftare har en annan åsikt än vår Sverige-Parker, Hr Kronstam.

onsdag 11 januari 2006

Cellartracker

Jag måste göra reklam för ett geek-sajt som jag spenderat kvällen med: http://www.cellartracker.com/

Cellar Tracker är en websajt där du kan hålla reda på din vinkällare, uppdruckna viner, önskade viner, provningar, etc. Ett Boardgame Geek för viner helt enkelt. Jag la in hela min samling (nästan alla viner fanns, jag fick lägga till två-tre stycken nya, plus en del nya årgångar), så här ser det ut: http://www.cellartracker.com/list.asp?iUserOverride=11397&Page=0


Man kan också söka fram vad man drack under 2005: http://www.cellartracker.com/list.asp?table=Consumed&ConsumedYear=2005

Eller gruppera vinerna efter druvsort/blandning: http://www.cellartracker.com/list.asp?iUserOverride=11397&Table=Varietal Man får tips om vad andra har tyckt om vinerna, när de beräknas mogna (applikationen kan t o m ta hänsyn till om de garderobslagrade!), man kan söka och sortera sina viner på alla upptänkliga sätt (t ex efter drickfärdighet) eller skriva ut dem så att de ser ut som restaurang-menyer. Det kostar inget men en donation på $20/år rekommenderas (då får man lite extra-features också, t ex värdering av vinsamlingen). Det går bra att mata in priser i svenska kronor.

I'm impressed. Sätt igång och geeka!