tisdag 13 december 2005

Portvinsprovning

Ytterligare en provning genomförd i Systembolagets regi, denna gång var det portvin som provades. Anders och jag närvarade.

Delaforce Fine White Port, 115 kr. Ljust guldgul; lite badboll och röda äpplen i doften; ganska sliskigt, påminner om Atlantis för de som var med på den tiden Gah! Dagens provningsledare och vingeek sablade vita portviner rejält så att det inte skulle råda någon tvekan om vad man skulle tycka.

Taylor's 10 Year Tawny, 219 kr. Rubinröd med tegelton; marsipan och russin; lite katrinplommon, en söt eldighet, enkelt. Prisvärt, men varken mer eller mindre.

De Bortoli 8 year Old Barrel Aged, Australien(!), 159 kr. Mörk bärnsten med röda nyanser; Fatvanlij, karameliserat socker, lite jordgubbsglass; söt fatlagrad shiraz (var min första tanke och anteckning som jag genast viftade bort som dumheter; döm om min förvåning när det var rätt). Gott och lättsvept, publikfavorit till julgodiset.

Royal Oporto Colheita 1977, 429 kr. Mörk bärnsten; lite sluten, bränt socker, lite parfymerad; lite bränd söt smak med torkade frukter, ganska lång sherrybetonad eftersmak. God till mörka chokladtryfflar men knappt prisvärd. Dras dessutom med en parfymliknande flaska som gör den svårsåld (enligt vingeeken).

Fonseca Guimarens Vintage Port 1987, 299 kr (Fonsecas andravin). Mörkt blåröd; marsipan, pomerans, lite spretig doft; fortfarande omoget, lite strävt, fylligt och grumligt (gör marmelad på fällningen var ett tips). Gott till stiltonost men lever inte upp till en Fonseca Vintage.

Fonseca Vintage Port 2003, 689 kr. Kompakt blålila; vaniljorgie, purung fruktbomb, lite mintig, blåbärssopppa och nypon, komplex: nya dofter framträdde med tiden; smak: aj! överrumplar gommen, maffig och extremt fyllig och fortfarande i ett mjukt babyfett, ultrakoncentrerad, mycket smakrikt med lång eftersmak, smuttvänligt. Kvällens bästa vin trots barnarovet.

Vi var inte riktigt fullt hus varför jag misstänker att de fick ersätta ett eller två viner med lite billigare varianter. De har t ex Fonseca Vintage Port 1985 på hyllan, ett helt överlägset vin jämfört med 1987:an (jag drack 85:an för någon måmad sedan). Fonseca 20 Year Old Tawny hade också slagit Taylor's 10 eller colheitan, men den är nog slutsåld. Inte en lika storartad provning som föregående Bordeaux-provning, men lärorikt (inleddes med en entimmas föreläsning om portvin) och intressant.

Inga kommentarer: