Vita druvor
För dem som var där och för dem som inte var där:
Vinprovning, 22 oktober 2005, Tema: vita druvor.
- Gobelsburger Grüner Veltliner 2004, Österrike, 82 kr. Druva: Grüner Veltliner. Luktar godisbananer och lime. Fruktig, trevlig smak. Mycket bra till maten. Mycket prisvärt.
- Chablis Premier Cru Vaugiraut 2002 (Clotilde Davenne), Frankrike (Bourgogne), 179 kr. Druva: Chardonnay. ung grön äpplen-doft, outvecklad, mycket frisk citrus- och äppel-smak, lite fatvanilj, men bara lite. God men fortfarande för ung och passade inte särskilt bra till maten (blev för hård/sur).
- Herrenweg de Turckheim Gewurztraminer 2002 (Domaine Zind Humbrecht), Frankrike (Alsace), 269 kr. Kryddig, honungssöt doft med tydlig lichifrukt och bergamott (Earl Grey!) och lite blommor. Smakrikt, eldig (15,5%), smakar faktiskt nästan som iste med persika eller aprikos. Svårt att matcha till mat, men en bit münsterost passade perfekt. Gewürztraminer är en aquired taste.
- Kloster Eberbach Rauenthaler Baiken Riesling Auslese 1990, Tyskland (Rheingau), 269 kr. Mogen (15 år gammal!) växellådsolja (på ett positiv sätt :) med balanserad torkad frukt och honung. Nästan komiskt tydlig petroleumdoft, jag har aldrig känt det så tydligt förut. Smakade som den luktade, inte lika mycket oljegrop dock, balanserad syra och sötma, frukt och honung, och lång, stor eftersmak. En av de bästa rieslingar jag druckit.
- Moulin Touchais 1984, Frankrike (Anjou), ? kr. Druva: Cheninc Blanc, men det var inte lätt att känna. Luktade mest kork och gammal sherry, vilket en Touchais absolut inte ska lukta. Den här var det något fel på. Jag tror andra MT 1984:or också varit knepiga?
- Don José Oloroso (Sanchez Romate), Spanien (Jerez), 125 kr. Druva: Palomino Fino. Nötig, supertorr sherry som gör sig bäst i små mängder (inte för att någon brydde sig om den begränsningen).
Hittade detta i P1:s arkiv om Rauenthalern:
...och en 90:a Rauenthaler Baiken Riesling Auslese, från Kloster Eberbach i Rheingau, en byggnad ni känner till om ni sett filmatiseringen av Rosens namn. För Rauenthaler Baiken är dock priset mer normalt, 269 kronor, men vinet ack så gott, med bråddjupa skikt i doft och smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar