söndag 20 november 2005

Upp-och-nedkaka med tatin-äpplen

Denna kaka åt vi till Calva en minnesvärd kväll. Den är lite av en lat mans Tarte Tatin men jag tror jag kan hävda att till Calva slår den en riktig tatin.

  • 3 fasta och syrliga äpplen skalade, urkärnade och skivade i halvcentimertjocka skivor. Pressa lite citron över dem.
  • 50g smör.
  • 1 dryg dl strösocker. Observera att jag mätte sockret genom att hälla det direkt ur paketet i pannan så 1dl är lite av en gissning.
  • En vanlig sockerkakssmet (t.ex. rutiga kokbokens) smaksatt med rivet skal av en halv citron (bara det yttersta gula).
Lägg smör och socker i en stekpanna och slå på värmen. Häll äppelskivorna över. Rör runt hela tiden tills det börjar bubbla och sockret smält. Sänk värmen och låt det puttra tills det tjocknar. Äppelröran är först lite lös på grund av äppelsaften men när man kokar bort vattnet tjocknar den. När äppelskivorna börjar se lite genomskinliga ut och det hela tjocknar kan man dra på värmen en liten stund, under ständig omrörning, för att få lite mer karamellisering.

Häll genast äppelröran i en rund tårtform, helst med löstagbar kant. Se till att det täcker botten.
Gör samtidigt (om ni har köksslavar) eller efter klar sockerkakssmeten.


Häll smeten över äpplena. Grädda enligt sockerkaksreceptet tills kakan fått färg och är torr (stickprov). Normalt tar det 25-35 minuter.

Serveras med fördel till en god Calvados.

Inga kommentarer: