söndag 20 november 2005

En Pinot för mycket?

Morgonen efter... I ett skumt ljus bökar en oformlig figur långsamt bland lakanen; ett pluffsigt, svettdrypande ansikte framtonar i det svaga skenet. Colonel Kurtz (spelad av Magnus Brando) stönar svagt fram: "The horror... The horror..."

En vinprovning som växte över bräddarna och slet hårt på deltagarna.

Nåja, temat var Pinot Noir.
  • Saintsbury Garnet Pinot Noir 2003, Carneros, Napa Valley, USA, 159 kr. Publikfriande doft, jordgubbssylt, vanilj och sandelträ. Kryddig smak.
  • Quartz Reef Pinot Noir 2003, Central Otago, Nya Zeeland, 299 kr. Plommon, hallon, vanilj, sandelträ igen, finstämt och balanserat. Passade bra till maten.
  • Beaune 1er Cru Les Grèves 2001 (Domaine Maillard), Bourgogne, Frankrike, 277 kr. Mogen, komplex doft med plommon, choklad, fat och lite höstlöv. Mycket frisk syra som passade utmärkt med kycklingbröst, jordärtskockstimbal, mandelspotatis och hallonbalsamvinägersky.
  • Calvados du Pays d'Auge Vénérable (Roger Groult), Frankrike, 688 kr. Mycket god, harmonisk, komplex, lång Calvados som legat 20 år på fat. Utmärkt till Anders äppelsockerkaka.
  • Gouden Carolus Cuvée van de Keizer 2002 (Het Anker), Belgien, 115 kr. "Flytande danskt rågbröd" sa Anders och jag håller med, fick efter tag lite krydd- och kolatoner, även om smaklökarna var hårt ansträngda vid det här laget.
  • Palo Cortado Península Solera Reserva, Jerez, Spanien, 139 kr, sveptes framåt småtimmarna...
Det är bara att konstatera ett det inte finns billig, bra Pinot Noir; man får betala ordentligt om man vill ha en Pinot Noir värdig druvans rykte. Själv utser jag Bourgognen till bästa vin, men delade var meningarna. Även Qurtz [sic!] Reef var gott men amerikanen fick finna sig i att bli omkörd, men med dess prishandikapp var det inte så konstigt. Vinernas dofter utvecklas mycket under middagen, ett bevis på vikten av luftning.

Dessutom hittades, tyvärr, ett bortglömt lager gammal Uppsala-sprit. Det dracks Kahlua, Laphroig 10, Blue Curaco, Cointreau, Creme de Menthe och Tequila (de två sistnämnda blandades av någon, inga namn, men må han vara djävulskt bakfull idag).

Vi håller oss till vin nästa gång.

Inga kommentarer: