tisdag 20 februari 2007

Australian Wine Tasting 2007

17:00 infann sig 3 välkammade men orakade gossar på Münchenbryggeriet, Göran, Anders och Kjell. Efter att ha slussats in, avkrävts våra entrebiljetter och blivit påtryckta 12 st vinbiljetter var kunde vi börja insupa atmosfären. Vi blev lätt överväldigade kan man enkelt säga.

Där fanns i storleksordningen 500 viner att vraka mellan. Hade varit ett klart plus om man hade kunnat läsa på innan. Inga Grange eller så men en bra blandning av viner med tillgängliga priser mellan 80 och 500 spänn. En del finns på bolaget, en del i beställningssortimentet och en del bara hos importörerna i deras restaurangsortiment. Då vi valde att inte spotta så pallade vi inte att prova alla 500 vinerna. Vi lyckades dock (på fastande mage) på en och en halv timma peta i oss:
  • 4 riesling
  • 2 pinot noir
  • 5 shiraz
  • 3 cabernet sauvignon
  • 1 cabernet franc
  • 1 botrytis semillon
  • 2 söta muscater
Alla är inte värda att nämna men det var några som stod ut.

Från Gemtree Vineyards, McLaren Vale:
Från d'Arenberg, McLaren Vale:
  • 2005 The Feral Fox Pinot Noir (finns inte på bolaget, Vinovum är importör), Anders och jag enades om att det antagligen var den bästa Pinot Noir utanför Frankrike som vi någonsin druckit, helt klart kvällens fynd, 159 kr
Från Clare Valley/South Australia:
Från Tasmania:
  • 2005 Tigress Riesling, 139 kr
Fantasktiskt roligt evenemang.

onsdag 7 februari 2007

Ölprovning med Westvleteren

Ännu en ölprovning med blandat tema, mest belgiskt dock.


Vi började med två julöl som gått långt över bäst-före-datumen. Det ena överraskade rejält:

Pripps Julöl 7,0% (utgångsdatum maj -99) - mycket postivt! Det här är förmodligen godare nu än det var 1999.
Pripps Julöl, 5,0% (utgångsdatum juni 04) - nja, betydligt tunnare.

Mer julöl: Gordon Xmas, (utgångsdatum nov-05) Mycket bra! Aning sötare än Prippsen, typiskt belgiskt över den.

Sedan ett litet mellanspel med Duchesse de Bourgogne, inte så litet heller - en viss tystnad lägger sig över bordet, mest hummanden och smackanden hörs. Här har vi nymosade äpplen. Åt ciderhållet. Friskt! (Fast någon ropar "vinäger!") Rött så det föslår.

Dags för ett monster, rättare sagt Brooklyn Monster Ale på 10,8%! Fruktig, alkholstark, lite sötma. Lite freakshow.

Svenskt igen; Bedarö Bitter från Nynäshamns ångbryggeri. Skrivits en hel del positivt om detta öl, så förväntningarna var lite uppskruvade, skulle bli kul att prova. En viss metallisk smak kunde skönjas, annars ett bra matöl. Vilket leder till ...

...pizzorna. En vardera av Valtelina, Salamone och Cacciatore - från Il forno da Gino's på hörnet. Här kom Bedarö till sin rätt.

Magnus K hade med sig en stor Gulden Draak, 75 cl, inköpt på plats i Antwerpen. God som vanligt. Detta öl är alltid ett säkert kort

Hoegaarden Grand Cru, 8,5% - kommentarer överflödiga. Torr, smakrik, god! Bland de bättre veteölen. Vad hette han som startade Hoegaarden? [Celis?] Och, vad heter hans nya veteöl som är riktigt gott?

Så till huvudnumret: Westvleteren 12 - 10,2%. Världens godaste öl! Fortfarande!

Johan hade med sig en annan trappist; La Trappe Bockbier 7% - typiskt brödig trappistig; lite söt och mustig, alkoholen märks inte alls.

Vem var det som sov ändå till ändhållplatsen på tåget hem?