lördag 17 mars 2007

Riesling från Bründlmayer - Maten

Den rätt som jag ville provköra och som resulterade i en spontan Riesling-provning var mini-laxpuddingar gjorda i muffinformar. Jag glömde väga skockorna så receptet är lite på en höft.

För 6 puddingar gjorda i en sån där multimuffinform i teflon, 9 cm övre diameter:

Äggstanning
  • 3/4 av en 250g ricotta.
  • 3 ägg.
  • Rivet skal av en citron.
  • Salt (försiktigt med saltet) och peppar.
Vispas ihop. Man kan nog göra det ännu bättre genom att vispa äggstanningen ett tag för lite mer luftighet.

Fyllning
  • 6-8 jordärtskockor - skalade och skivade mycket tunt. Mina skockor var ganska stora.
  • 150g rimmad lax - strimlad.
  • 1/4 purjolök - strimlad fint.
  • Smör.
Sås
  • Saften av en citron.
  • 1.5 msk dijon-senap.
  • Ungefär lika mycket honung som citronsaft. (Kanske lite mindre, jag ögonmåttade).
  • 1 planta mesig krukdill - hackad. (Efterlyses: dill med sting).
Bottna varje muffinform med lite smält smör. Varva skockskivor, purjolök och lax. Tre lager skockor och 2 lager lax vart det. Fördela äggstanningen. Grädda i 175-200 grader i 35-40 minuter. Ge citronsaft, honung och senap ett snabbt uppkok. Smaka av, det ska vara rejält med sting i såsen. Strax innan servering blandas dillen i och såsen hettas upp till precis under kokpunkten. Stjälp upp och vänd sedan upp på varma tallrikar med snygga sidan upp. Häll över lite sås och servera.

De torra österrikarna var godast till denna rätt.

Man kan skippa laxen för en vegetarisk variant, öka saltet för dessa. Man kan nog också göra en hel packe varianter med olika rotfrukter. Kanske en variant med ost i. Vi körde dem som förrätt men en ren rotfruktsvariant funkar nog som tillbehör till en huvudrätt.

Inga kommentarer: