tisdag 11 december 2007

2005 Château de la Négly La Clape La Falaise

Trots den senaste tidens tystnad här på Drucket har vi har faktiskt druckit en del vin de senaste veckorna. Det är bara tid och ork till att skriva om vinerna som saknats; vi skyller på förkylningar och arbete. Här är hur som helst ett av de uppdruckna vinerna:

Inspirerad av smakproverna från Languedoc köpte jag dagen därpå några flaskor från ett av de mer kända vinhusen från denna del av Frankrike: 2005 Château de la Négly Coteaux du Languedoc La Clape La Falaise (219 kr). La Négly är känt för ett högkvalitativt hantverk, ett noggrant urval och smakrika, koncentrerade viner. I La Falaise är det mest Syrah, tillsammans med 35% Grenache och 15% Mourvedre.

Den friska och uppiggande doften är fullproppad med bär: mogna tranbär, blåbär och hallon. Bären är insvepta i slipade krämiga ekfat och choklad kryddade med pepparkaksdeg, stekt kött och en gnutta tapenad. Smaken är sojafyllig men läskande, rik och rejält syrlig. Det hela stadgas upp av kryddiga stjälkinslag och en lite knäckig eftersmak avslutar det hela. Det här är helt klart ett vin i en fylligare modernare Languedoc-stil - närapå fruktbombsvarning - mycket välgjort, men det passar fömodligen inte alla. Det ska bli mycket intressant att se hur denna unga dryck utvecklas med några års lagring. Lite mer komplexitet, lite mer integration och lite upplättande åldersuttunning kommer att göra mycket gott för detta vin.

6 kommentarer:

finare & vinare sa...

Ahh, det var riktigt skönt att läsa en Drucket-post igen! Vi har också köpt vinet, i somras från BS. Och vi tänkte likadant (utan att ens korka upp): här kommer det säkert att hända bra saker med tiden. Så det lär nog inte bli någon post från oss nu, utan vi tackar som vanligt för ett välskrivet och upplysande inlägg...

Frankofilen sa...

Tack för den förhandstitten! Förkylningar och arbete känns välbekant just nu. Låter gott, men som att det kan vara klokt att vänta ett litet tag innan man korkar upp. Jag hade hoppats få se hur nolltrean var härom veckan men möttes av ett sällsynt korkskadat vin och vågade inte chansa med en flaska till (den sista dessutom). Det kändes dumt att utmana ödet, även om risken för att sista flaskan också är korkskadad förstås är lika hög eller låg oavsett när man korkar upp. Hur resonerar ni när vinet är korkat om ni har fler fast svårersättliga flaskor? På't igen eller byta vin?

finare & vinare sa...

Ja, det beror väl på om man tror på vinet för lagring!
Vi gillar ju generellt att korka upp en flaska direkt för att få reda på vad man ska göra med resten. Har man några fler kanske man drar en kork till. Men om resten är knapp - då är det väl bäst att spara för framtiden...

Frankofilen sa...

Oj nu blev det svårare än jag hade tänkt mig. Säg två flaskor kvar av ett slutsålt drickmoget vin bara för enkelhetens skull. Första flaskan är korkad. Går ni på sista flaskan eller byter ni vin?

finare & vinare sa...

Drickmoget? Om man är helt säker, finns det väl ingen anledning att vänta, om man nu hade tänkt sig att dricka vinet? Förutom att man absolut vill ha kvar flaskan till ett annat tillfälle... anar vi en psykologiskt avslöjande kuggfråga om samlarmani;-)

Frankofilen sa...

Inga fallgropar, kuggfrågor eller försök till avslöjanden - annat än hos mig själv. Jag har reagerat likadant vid flera tillfällen; att jag helt enkelt föredrar att byta vin än att utmana min dåliga karma den dagen. Ologiskt, javisst. Undrade mest om andra var lika irrationella.