måndag 17 december 2007

Superprestigechampagne

Ännu en provning på Systembolaget, säsongens sista, och denna gång med det subtila epitetet "Superprestigechampagne". Systemet har även en ordinär champagne-provning och en lite finare prestigechampagne-provning, så kvällens övning måste ju vara något alldeles extra. Provningen är blind och stegrande, vi börjar med "enklare" champagner och rör oss sakta mot giganterna. Stefan och Sara från vinkällarbutiken på Regeringsgatan ledsagar oss entusiastiskt genom de bubblande dryckerna.

Den första champagnen är gul, varken mer eller mindre. Ur glaset stiger en riktigt mogen doft med citrus, mogna röda äpplen, nybakad brioche, stenrök och vaniljsås. Efter en timmes luftning anfalls vinet av en påse smörkolor av märket Werthers Original som dominerar doften totalt. Smaken är frisk, mycket syrlig till och med - särskilt med tanke på mognaden i doften - mineraltät, ganska fyllig och lång. Vinet är bekant, jag har det på tungan, men lyckas inte få fram en gissning. Vinet är 1988 Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Brut Vintage Rare (549 kr), en favorit, och här får man väldigt mycket mogen champagne för pengarna.

Nästa vin är också gult men med en ytterst subtila inslag av rosa. I doften finns mogna äpplen, blomblad, jord och knäckebröd. I munnen får vi en stor mousse med en rik, äpplig, saftig och syrlig smak. Även detta vin är mycket bra. Det visar sig vara N.V. André Clouet Champagne Cuvée 1911 (529 kr) som inte är från 1911 som man kan tro, utan har sitt namn därför att det tillverkas exakt 1911 flaskor av denna cuvée. 100% Pinot Noir.

Det tredje vinet är gult och bjuder på en mycket annorlunda doft: omogna krusbär, sälgpipa, päronklyftor, äppelcider och hyacinth. Smaken är bred, syrlig, med riktigt riviga syror som rensar gommen. Vinet bjuder på en i detta sällskap ganska udda blommig smak. Fortfarande ungt och omoget. Detta var N.V. Jacques Selosse Champagne Brut Initial (524 kr), en mycket egen champagne som degorgerats så sent som den 4 oktober i år enligt den informativa flasketiketten. 100% Chardonnay och minst 8 års flaskjäsning.

Det fjärde vinet är också gult rätt och slätt. Doften innehåller bröd, citronskal, vaniljsocker, rena sockerkakan, plus lite krita och rökighet - det luktar faktiskt nästan som en vit bourgogne! I smaken märks det att vi tagit ett kliv uppåt på skalan, en intensiv och rik smak med ettriga bubblor fyller gommen och syrorna dansar fram på tungan; en publik dryck med en gnutta restsötma i svansen. Vi är i hip-hop-landet, detta är flytande bling-bling: 2000 Louis Roederer Champagne Cristal Brut (1450 kr). Visst är det gott, men nja säger vi åt priset.

Det näst sista vinet - vi börjar ana storheter nu - är gult med guldgröna inslag. Doften - som är lite knuten - inleder med finstämda smöriga vaniljfat á la Bourgogne. Sedan kommer en diskret blandning av plommonsylt, sommaräng, kalkstenstrand och en avlägsen liten svettig strumpa i bakgrunden. Ljuvliga dofter (trots strumpan). I munnen formligen attackeras tungan av de många syrorna. Smaken är stor, mycket fräsch och fyllig, nästan skimrande och eftersmaken är mycket lång och rik. Detta är uppenbarligen något med mycket stor, men ännu oförlöst, potential. Det är 1996 Salon Champagne Brut Blanc de Blancs (1666 kr) i glaset och det ska bli mycket intressant att få smaka detta vin igen om några år (blinkblink, Thomas).

I sista glaset har vi en djupgul vätska, nästan som mässing. Doften är fantastisk: vita och gröna bär, nougat, lakritsrot, salt och mineraler, samt ett konglomerat av rökiga inslag, rostade hasselnötter, krut och rökt ål; en djup och komplex, på gränsen till animalisk doft. Smaken? Någon har beskrivit detta som "flytande taggtråd", lägg till ordet "gyllene" så är beskrivningen mitt i prick. Vilken energi! Vinet har en perfekt sammansättning och struktur, otroliga syror, en intensiv, nötig, livlig känsla med en smörig, mycket lång avslutning. Perfektion! Vilket vin är då denna gigant? Jo, 1996 Krug Champagne Brut (1750 kr). Detta är utan tvekan kvällens vinnarvin. Det är också den bästa champagne jag någonsin druckit, värd vartenda öre. Fullkomligt strålande! Krug använder sig av alla de tre champagne-druvorna: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, vilket uppenbarligen inte är en dum idé. Tack och lov lyckades jag lägga vantarna på några flaskor av detta vin, ett faktum som förgyller framtiden.

Efter provningen åt vi baguett och några bitar Langres-ost från Champagne, en ost som kompletterade de flesta vinerna mycket bra - det enda undantaget var den udda Selossen som skar sig en aning med osten. Allt som allt, en storartad provning och vi vandrade mycket nöjda och belåtna hemåt i decembermörkret.

7 kommentarer:

Thomas Lindgren sa...

Det var bloody glorious. Veuve Clicquot introducerades som 'referensvin' (en av de bästa champagner jag druckit, fast denna butelj lurade även mig) och sedan fortsatte det därifrån. Vad kan man säga, det slutade med den ovedersägliga vinnaren Krug. Briljant, huvudet högre än de övriga trots tungviktskonkurrensen och bättre än jag kunnat föreställa mig trots lovsångerna i pressen. Annars var också Selosse i mitt tycke en fascinerande ny bekantskap.

En mycket passande final på SB:s provningstermin.

Johan sa...

Jag kan bara hålla med. En mycket trevlig tillställning och nog blir man sugen på lite hyacinthdoftande
Selose till jul :-)

-Johan

Finare Vinare sa...

Återigen ett helt bländande stycke med sedvanligt inspirera(n)de noteringar! Vi har ju helt förbisett SBs provningar på regeringsgatan. Oklokt, tycks det ;-)
Vi får trösta oss med hyacintvatten så snart julledigheten är hamn...

Anonym sa...

Jag är inte ett dugg avundsjuk. Eller jo förresten. Det vore rent osunt trevligt att smaka sig igenom de där vinerna.

Av nyfikenhet: Vilken sorts glas använde ni?

Johan sa...

Det var Regeringsgatans standardprovningsglas som möjligen kan vara ISO-glasen. Väldigt lika ISO-glasen i vart fall.

Magnus sa...

Jag måste säga att jag föredrar vanliga vitvinsglas till champagne. Jag tvivlar på att dessa stora champagner hade framstått som lika storartade i en smal champagneflöjt.

konjären sa...

Oj, en provning man gärna varit med på... De där Krug -96:orna verkar ha försvunnit fortare än man kan säga "prestigechampagne" - surt.

Det dricks för lite champagne!