Påskviner
Två viner ur den mängd som dracks under påskhelgen är värda att skriva lite om. Först 2003 Tokara Red (232 kr), en sydafrikansk bordeauxblandning som skulle ha kostat det dubbla om vinet faktiskt kommit från Bordeaux och inte från Stellenbosch. Vinet är friskt och balanserat med stiligt rostade fattoner, gräsiga svarta vinbär och mörk choklad. Satt klockrent till en lammstek på påskdagen. Detta var tredje flaskan vi förbrukat och nu finns bara en stackare kvar i garderoben. Systemet har i stort sett slut på detta vin men jag ser att det finns två flaskor kvar i Gnesta. Skynda!
Det andra vinet är något helt annat. Till en italiensk tallrik med caprese på buffelmozzarella, blandade lufttorkade skinkor och salami, och lite marinerade grönsaker och oliver behövdes ett lättare vin, en Barbera d'Asti. På Systembolaget beklagade de sig över att nästan alla moderna Barbera-viner har blivit fylliga fruktbomber för att överleva i vinprovningarnas hårda konkurrens. Några lättare varianter finns dock kvar och jag fick med mig en Liedholm Barbera d'Asti 2005 (89 kr) hem, ett vin som vi druckit tidigare årgångar av på 90-talet. Detta vin kommer aldrig att vinna några provningar eller få särskilt många Parker-poäng men det passade perfekt till antipasti-tallriken. En lätt men trevlig doft och en fräsch smak av bär, lite vanilj och kryddiga örter smälte ihop med mozzarellan och fänkålssalamin. Rätt vin till rätt tillfälle.
Det andra vinet är något helt annat. Till en italiensk tallrik med caprese på buffelmozzarella, blandade lufttorkade skinkor och salami, och lite marinerade grönsaker och oliver behövdes ett lättare vin, en Barbera d'Asti. På Systembolaget beklagade de sig över att nästan alla moderna Barbera-viner har blivit fylliga fruktbomber för att överleva i vinprovningarnas hårda konkurrens. Några lättare varianter finns dock kvar och jag fick med mig en Liedholm Barbera d'Asti 2005 (89 kr) hem, ett vin som vi druckit tidigare årgångar av på 90-talet. Detta vin kommer aldrig att vinna några provningar eller få särskilt många Parker-poäng men det passade perfekt till antipasti-tallriken. En lätt men trevlig doft och en fräsch smak av bär, lite vanilj och kryddiga örter smälte ihop med mozzarellan och fänkålssalamin. Rätt vin till rätt tillfälle.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar