tisdag 24 april 2007

Kaka med tatin-päron och hallon

Denna kaka är en variant på ett tidigare recept. Kakan åts upp innan några bilder hann tas. Bilden är lånad än så länge.

  • 4 fasta päron (eller 5 om de är små).
  • Cirka 75 g smör.
  • Cirka 1 dl socker.
  • 125 gr färska hallon.
  • En sats sockerkaka (t.ex. rutiga kokbokens).
  • Rivet skal av en citron.

Skala päronen och dela dem i åttondelsklyftor. Skär bort kärnhusdelarna. Bottna en stekpanna med smör och socker och lägg päronen över. Slå på värmen, låt det koka upp och sjud på medelvärme till päronen är mjuka och det börjar bli ljusbrunt av karamellisering (cirka 15 minuter).

Medans päronen sjuder kan man göra sockerkakssmeten. Smaksätt smeten med det yttersta gula av en citron.

Smörj kanterna på en tårtform. Slå päronblandningen i botten och sprid päronen jämt. Var försiktig, smält socker är förbannat hett.

Vänd försiktigt ned hallonen i sockerkakssmeten och häll den sedan i formen. Grädda i 225 grader i cirka 25-30 minuter eller tills stickprov säger att det är klart.

Låt kallna och stjälp upp. Kakan serveras lämpligen med en 1957 Hungarovin Tokaji Essencia men i brist på sådan duger en vanlig Tokajer eller Sauternes utmärkt ;-).

1 kommentar:

Johan sa...

Den var verkligen god! Ska prova att göra en egen till helgen.