2005 Finca Sandoval
När vi häller upp detta vin skriker den ogenomträngligt blålila färgen "Barnarov!" mot oss. Det protesterande vinet, 2005 Finca Sandoval (247 kr), är spanskt (från La Mancha, Don Quixote?), men receptet är från Rhône: 76% Syrah med sällskap av två lokala druvor, 13% Monastrell och 11% Bobal. Efter en timmes luftning domineras doften av mörka bär och en nötig, gräddig fatkaraktär och lite kaffe. Smaken är ung, fortfarande inklädd i babyfett men inte störande sträv; fyllig, kryddig och fylld med björnbär, mjölkchoklad och lite sandelträ, eller är det eukalyptus? Tillbehören blir hängmörad rostbiff med hemlagad bearnaise och vinets gräddighet matchar såsen alldeles utmärkt. Tre-fyra års lagring kommer förhoppningsvis att öka på komplexiteten och dämpa den något överdrivna gräddigheten hos vinet, men det är frestande gott redan nu.
1 kommentar:
Ville mest tacka för en trevlig och läsvärd blogg! Och samtidigt kul att få lite första intryck av detta vin, själv har jag bara provat 2004an förra hösten och mina intryck stämmer ganska väl överens med dina, gott men blev lite avskräckt av eken som var lite väl mycket för min smak. Hoppas den försvinner med lagring, har samlat på mig en minivertikal av 2003, 2004 och 2005.
Skicka en kommentar