måndag 28 maj 2007

Amon-Ra 2005

2005 Glaetzer Shiraz Amon-Ra Barossa Valley (499 kr) är allmänt hyllat, men jag har ännu inte förmått mig att öppna en flaska för att ta reda på om vinets ryktbarhet är befogad; det kan ju vara för tidigt. Både 2004:or och 2005:or av detta vin ligger därför orörda och väntande i mörkret. Men: varje gång jag öppnar garderoben stirrar detta vin mig (bokstavligen) rakt i ögat. Idag kunde jag kunde inte längre hålla mig (och en födelsedag gav mig en bra ursäkt att ta risken att begå ytterligare ett barnarov).

Ben Glaetzer, som ännu inte är trettio år fyllda, mjölkar fram detta vin ur vinstockar som planterades i Barossa Valley för mellan 100 och 110 år sedan. Det ofiltrerade vinet ligger 15 månader i nya amerikanska och franska ekfat innan det når flaskan. Med australiska Shirazer av den här kalibern finns det helt klart en risk att vinet kan vara en sliskig, syltig fruktbomb som saknar både finess eller komplexitet. Det är med viss oro jag stoppar näsan i glaset.

Färgen är bläckigt blåsvartlila. En intensiv koncentrerad svartvinbärsdoft med en förhäxande blandning av rökelse och kryddor stiger upp ur glaset. Här finns också fyllig mörk choklad, sötlakrits, kålrot, jasmin, lite nässlor och eleganta söta vaniljfattoner. Detta är omisskännligen en australisk Shiraz, men vinet har även drag av en välrenommerad Syrah från Rhône. Vinet behöver luftas, men vänta inte för länge med att servera det. Det här är ett vin att dricka långsamt för att följa dess utveckling i glaset.

Vinet har en varm, förförisk smak som silkeslent slinker över tungan i två, tre parallella bifloder av raffinerade smaker inlindade i en liten ungdomlig gräddighet och lätthanterliga tanniner. Här finns ingen antydan till syltighet eller jolmig fläskighet. Helt enkelt fantastiskt gott. Om jag ska leta efter något att kritisera så skulle jag önska mig lite mera bett i syrorna, men det är allt. Det här är den bästa Shiraz jag druckit på mycket länge.

Vinet är storartat redan idag, men det påstås vara som bäst efter ett eller två decenniers lagring. Kanske kan det bli bättre med några år i källaren, men fan vet. Det blir hur som helst svårt att hålla tassarna borta. För den som inte kan kontrollera sina lustar så finns det i skrivande stund drygt hundra flaskor kvar på Systemet.

3 kommentarer:

anha sa...

Grattis på födelsedagen!

Själv gjorde jag misstaget att gå in på Cordon Bleu och gick därifrån med en fantastisk rostfri traktörpanna med glaslock och 1600 kr fattigare.

Magnus sa...

Man får offra sig för konsten ;-)

Vintresserad sa...

Hej Drucket,
Kul m Amon-Ra - har själv en butelj som nog får ligga ett antal år...

Har du/ni även provat lillasyskonen Godolphin resp The Bishop?

Hälsar - Vintresserad