söndag 2 december 2007

Languedoc

I veckan som gick var det lansering av en ny bok om det franska vinlandskapet Languedoc. Boken, Languedoc - Möten med viner och vinodlare i franska södern, är författad av Britt Karlsson tillsammans med två medförfattare: Bengt Rydén och Anders Levander. De rikligt förekommande bilderna är tagna av Per Karlsson. Det finns inte så mycket skrivet om Languedoc som vindistrikt - det finns sedan tidigare en fransk och en engelsk bok - och det är lite lustigt att just svenskan nu har begåvats med ett verk om detta ganska smala ämne. En framtida översättning till engelska eller franska är inte utesluten.


Jag kan för tillfället inte uttala mig om bokens kvalitéer, mer än att fotografierna inbjuder till en sydfransk resa, eftersom jag ännu inte läst boken; jag har bara bläddrat i den helt kort. Bokens drygt 200 sidor innehåller:

  • Languedocs historia
  • Terroir
  • Languedocs druvor
  • Klassificering och appellationer i Languedoc
  • Languedocs vindistrikt med producentprofiler
    • Coteaux du Languedoc
    • Pic St loup
    • Montpeyroux
    • La Clape
    • Saint Chinian
    • Faugères
    • Minervois
    • Corbières
    • Fitou
    • Limoux
    • Vin de Pays
  • Ytterligare odlare
  • Maten i Languedoc
Ett recensionexemplar ska vara på väg, så jag återkommer till boken vid ett senare datum.

Hur som helst så är boken välkommen, för AOC Languedoc (som tidigare hette AOC Coteaux du Languedoc) i regionen Languedoc-Roussillion, är en appellation som har gått från att mest vara känt för generisk Coteaux de Languedoc och annat plonk, till ett distrikt som producerar allt fler högkvalitativa och intressanta viner. Dessa viner har en egen karaktär, de skiljer sig markant från Bordeaux, Bourgogne och Rhône, vilket är spännande för den som druckit sig trött på dessa områden (omöjligt!) och letar efter nya franska vinupplevelser. Visst odlas här mycket Syrah, men det är druvor som Carignan, Grenache och Mourvèdre som ger en egen karaktär åt Languedocs viner.

Ett antal importörer var på plats och bjöd på smakprov från Languedoc. Eftersom sniffandet och sörplandet skedde i en minglande promenad från bord till bord så var möjlgheten att ta anteckningar begränsad, därav de magra smaknoterna. Här är några som viner stod ut:

2003 Domaine des Grécaux Montpeyroux Hêméra
75% Syrah och 25% Grenache; intensivt, friskt, bärigt, garrigue-örtigt med rökta animaliska inslag, saftigt, långt.

2005 Domaine Mas Gabinèle Rarissime
40% Syrah, 40% Grenache och 20% Mourvèdre; gräddigare, modernare, djupare, strävare, fylligare, smakrikare (än Hêméra), rikare, men inte nödvändigtvis bättre.

2002 Gérard Bertrand Vin de Pays d'Oc Cigalus
50% Merlot och 50% Cabernet Sauvignon, inte en typisk Languedoc-blandning, men inte desto mindre god. Fatgräddiga mörka bär, nässlor, ceder, lite italienska vibbar; koncentrerad, lång smak med lite torr avslutning.

Och slutligen Domaine Léon Barral som bjöd på smakprov från fyra viner. Först 2005:an av deras vita vin, VdP Blanc, som görs mest för skojs skull i mycket små mängder av en hoper udda vita druvor som jag inte lyckades lägga på minnet. Vinet är osvavlat och ofiltrerat, vilket syns, vinet är riktigt dimmigt. Doften är mycket annorlunda, blommig och örtig, varm grön sommar. Vinet är smakrikt, rivigt och vildsint; mycket udda, mycket intressant. Sedan kom tre röda cuvéer, först Faugères and Faugères Jadis gjorda på Carignan, Syrah and Grenache. Friska, pigga, örtiga, Languedoc-typiska viner; mycket trevliga. Sist men inte minst, Barrals prestige-cuvée, Faugères Valinière - gjord på 80% Mourvèdre och 20% Syrah - också detta vin är läskande friskt, men fylligare, mer komplext, med en ren djup frukt och bra längd; mycket bra.

Smakproverna gav mersmak och hade avsedd effekt: jag kommer säkerligen att hålla ögonen öppna efter fler spännande Languedoc-viner i fortsättningen; det verkar finnas gott om dem.

Tillägg: Finare Vinare var också där.

Uppdatering: Tack till Per & Britt för att de redde ut mina missförstånd runt appellationer och regioner i Languedoc.

1 kommentar:

Per and Britt, BKWine sa...

Vi citerar dig här
http://languedocboken.wordpress.com/posts/

Kanske ett litet klarläggande om Languedoc-Roussillon och Languedoc.

Languedoc-Roussillon är regionen, som fortfarande finns.

AOC Languedoc är idag namnet på en appellation. Den utgår från den appellationen som tidigare hette AOC Coteaux du Languedoc.

Problemet var att det tar många år att skapa en ny appellation och i regionen var man angelägen att förenkla för konsumenterna. Snabbt. (Nåja, relativt snabbt.)

Man började med att byta namn på AOC Coteaux du Languedoc till AOC Languedoc. Sedan utvidgade man appellationen så att den även innefattar områden och appellationer som tidigare inte ingick i Ctx Languedoc, t.ex. vissa viner från Roussillon, men även vissa andra appellationer i själva Languedoc. I en del fall är det så att producenten kan välja att producera vinet under AOC Languedoc eller sin ”egen” appellation.

Vips hade man en större och mer omfattande appellation som även täcker Roussillon. Utan att för den skull behövt skapa en ny AC och vänta de kanske 10 eller 20 år det skulle ta...