måndag 4 februari 2008

2005 Château de Valcombe Prestige

Det här vinet från februarisläppet hade jag nog missat om det inte vore för de positiva ordalag som både Finare Vinare och Frankofilen använder när de skriver om 2005 Château de Valcombe Costières-de-Nîmes Prestige (89 kr). Jag ska erkänna att jag nästan automatiskt hoppar över viner under hundralappen vid genomläsning av nyheterna, men det kan uppenbarligen straffas sig. Det här sydfranska vinet, som består till 80% Syrah och resten Grenache, är riktigt bra.

I glaset är vinet mörkt, kompakt purpurfärgat och doftar av maraschinokörsbär, choklad, kaffe, våt sten och en marsipan som drar iväg lite åt björnklisterhållet. Vinet är fylligt men läskande med lite cola-toner i smaken och en fin syra. Här finns inte särskilt mycket tanniner, kroppen är kanske lite mager och längden är medelmåttig. Men vad gör det? Jag har bara betalat 89 spänn för detta utmärkta matvin och jag känner till få andra viner i denna prisklass, om något, som ger det här en match för pengarna.

Hade jag gissat på ursprung hade det blivit södra Rhône, men vinet kommer enligt Systembolagets information från Costières-de-Nîmes i Languedoc-Roussillon. Eller? Var ligger detta distrikt egentligen? F&V har placerat det i Rhône, Frankofilen i Languedoc-Rousillon. Båda är normalt ofelbara. På det oändliga nätet stöds dessutom båda dessa alternativ. Kunskapen med stort K får vänta tills jag har tillgång till bergsäkra gamla hederliga papperskällor hemma i bokhyllan. Hur som helst så är detta ett vin som är väl värt sin knappa hundralapp.

Tillägg: Ok, böckerna har talat. Eller, snarare, Jancis Robinson i The Oxford Companion to Wine, 3rd Edition, har talat. Om Costières-de-Nîmes säger hon:

In French wine politics, it used to be considered part of the eastern Languedoc, but the climate, soil, topography - and wines - are closer to those just over the river in the southern Côtes du Rhône vineyards.
Då så.

9 kommentarer:

finare & vinare sa...

En intressant fråga som får lite olika svar beroende på vem som skriver. Enligt "The Wine Atlas of France ( ubrecht Duijker", utgiven av Mitchell-Beazley) ligger Costières de Nîmes inom regionen Côtes-du-Rhône, liksom resten av Gard. På kartan ser det verkligen rimligt ut. Men Clive Coates sorterar i sin "The Wines and Domaines of France" in distriktet under området Languedoc. Enligt INAO som väl måste anses som högsta instans är det också Languedoc. Men enligt egendomen själv vill man gärna sorteras som Vallée du Rhône...

Frankofilen sa...

..jag skulle nog gärna också vilja höra till Rhône istället för Languedoc om jag var hårt slitande vinbonde som kämpade för att komma in på diverse marknader och få sitt vin sålt.
Kul att ni också provade, Magnus. Vore onekligen kul att smaka det här blint utan förväntningar och se vad man tycker då.

Magnus sa...

Kolla utgivningsåren på era källor, det kan nog skilja på äldre och nyare böcker. The Oxford Companion to Wine, 3rd Edition, kom ut 2006 och det tycks ju faktiskt ha skett en officiell förändring av distriktets tillhörighet någon gång under de senaste åren, om man nu ska tolka Jancis formulering på det sättet.

Hur som helst, det smakar Rhône, så det får vara ett Rhône-vin för mig.

finare & vinare sa...

Wine Atlas of France (4th ed. 1997), Wines and Domaines of France (2000) var det. Några rader till ur Oxford Companion to Wine (3rd ed. 2006) är också värda att citera: "Costières de Nîmes, the generally reliable and well-priced southernmost appellation of the Rhône. (...) This is an appellation in transition, not just geographically between the languedoc and the rhône, but temporally between a bulk wine producer and a source of genuinely characterful, well-made wines." Glasklart, eller hur!

Frankofilen sa...

Jag har alltid sett Costières de Nîmes som tillhörandes Languedoc trots närheten och släktskapet med Rhône som väl anses ta slut strax söder om Avignon? Hittar inget på INAO's visserligen lite skruttiga sida om att man har bytt region till Rhône för områdets viner, men det vore kul att få absolut klarhet i detta. Är Robinson ute och cyklar, och tolkar vi hennes text olika? Jag läser det som att hon mest påtalar likheter i klimat och terroir snarare än en lagändring, men har inte boken själv. Står man och väger mellan verklighet och karta så lita på INAO ;-)
Å andra sidan spelar det väl ingen som helst roll, annat än för de lokala vinbönderna som nog har lättare att sälja sina viner under Rhôneflagg, åtminstone i USA.

Just det här vinet tycker jag annars påminner mer om Languedocviner är sydrhônare med sin dominans av syrah. Och egentligen vill jag helst ha omvända proportioner av Grenache och Syrah i min CdR. Inte desto mindre blev det några ytterligare flaskor inköpta idag...

finare & vinare sa...

Vi håller med om att Valcombe på sitt sätt talar mer langue d'oc än provençal... mer så än Campuget. Geografiskt ligger gården utan tvekan i rhônedalen, vilket appellationen också framhåller med önskvärd tydlighet på sin pr-site. Louis XV befallde 1737 att alla fat som skulle säljas måste vara märkta CDR. Men när det gäller appellationer så är det förstås INAO som har sista ordet (kungen av guds nåde får ursäkta). 1-0 till Frankofilen (som vanligt, höll vi på att säga;-)

Glöm nu inte att smaka på Guigals 2004 CdR som är bättre än i mannaminne. Här är druvmixen den typiska...

finare & vinare sa...

Systembolaget bistår med denna info.
Kanske har INAO ändrat appllationens områdestillhörighet nyligen?

"Costières du Nîmes räknades under en lång tid som Languedocs östligaste del, men har nu blivit en förlängning av sydvästligaste Rhône. Området gick fram till 1989 under namnet Costières du Gard. Appellationen bytte namn för att inte förväxlas med lantvinet Vin de Pays du Gard. I Costières du Nîmes görs mest rött vin och rosévin från samma druvsorter som i övriga södra delen av Rhône."

Wikipedia lär oss följande:

"Difficile de ne pas se tromper mais cette appellation appartient bien à la Vallée du Rhône et pas à la région Languedoc."

Bollen rullar fortfarande på nätkanten...

Frankofilen sa...

Kul detektivarbete...och jag hade ingen aning om att det fanns olika bud eller att en förändring kanske har skett. Tittar jag i äldre verk så listar allihop CdN som Languedoc. Av de färskaste så har både Andrew Jefford (2006) och Gault Millau (2006) området som Languedoc på kartorna, även om Jefford väljer att skriva om själva området på Rhônesidorna. Cellartracker listar alla CdN-viner som Languedoc men det är inte så konstigt. Schildknecht har testat CdN-viner i sin Langueodc-special 2007 men det säger kanske inte heller så mycket. Sedan finns det ju en del skumma sidor som tex www.aoc-languedoc.com som listar CdN som just Languedoc, vilket kanske har samma relativt låga bevisvärde som Wikipedia. Systemets klara besked att en ändring har skett är den enda uppgiften jag hittar som verkligen uttalat säger detta, hinner inte leta mer nu. Småspännande nördigt i tisdagstristessen.

Vinosapien sa...

Enligt följande site (brukar vara klockren) ligger appellationen i Languedoc.
http://www.vitis.org/PRODUCTIONS%20VINICOLES.html
Scrolla ned till Languedoc i vänstermarg.

Tycker man om att plöja dekret är det bara att kolla här:
http://admi.net/jo/20050721/AGRP0501141D.html

Vill man spana appellationens egna site går det bra här:
http://www.costieres-nimes.com