Vinprovning med Marc Beyer
Alsaceproducenten Leon Beyer bjöd på provning ikväll med Premium Wines Sweden. Utbudet var varierat och fanns i huvudsak på beställningssortimentet. Marc Beyer från producenten höll föredrag och jag och Johan provade totalt sju viner. Vinerna serverades i serie, möjligen aningen för kalla initialt. De var dessutom antagligen något för unga och borde eventuellt ha luftats lite längre. Endast det näst sista vinet hade antagit en mer gyllengul färg.
- Cuvee Leon Beyer 2004 (99 kr, nr 86299). Enkelt men inte oangenämt.
- Leon Beyer Riesling 2005 (125 kr, nr 72253). Syrligt, ananaskaramell.
- Riesling Les Ecaillers 2003 (219 kr, nr 81814). Petroleum, sötlakrits, liten eller ingen frukt, eftersmak av mandel.
- Leon Beyer Pinot Gris 2004 (139 kr, nr 86381). Jag fann ingen särskild smak hos detta vin, men Johan tyckte jag var för hård i detta omdöme.
- Leon Beyer Gewurtztraminer 2004 (139 kr, 86380). Svag eftersmak av peppar och nöt.
- Comtes d'Eguisheim Gewurtztraminer 2000 (289 kr, 82014). Petroleum, frukt, peppar; torr, med svag mandeleftersmak.
- Comtes d'Eguisheim Pinot Noir 2003 (279 kr, 130704). Kvällens enda röda vin. Smörsyra, körsbär(?), tanniner, lätt rök.
Att notera är slutligen att d'Eguisheim Pinot Noir listades på det mystiska restaurangsortimentet (som officiellt inte existerar).
2 kommentarer:
Aha! Det förnekade och icke-existerande restaurangsortimentet har alltså en egen varunummerserie (som i 130704) hos Systembolaget, trots att det egentligen inte finns?
Och smörsyra i Pinot Noir? Huvva. Eller?
Restaurangsortimentet: ja just det, och jag har fortfarande papperslappsbeviset hemma. Snart knackar Mulder och Scully på dörren.
Comtes d'Eguisheim Pinot Noir: jag brukar anse doften av smörsyra vara mycket olycksbådande, men den var inte så stark denna gång och försvann efter några minuter. Kanske skulle jag ha behövt prova lite mer och lite mer utdraget.
Skicka en kommentar