söndag 18 november 2007

San Francisco - Braindump 3

Vad nu? En Guigal? Ett franskt vin mitt i den kalifornska vinfloden? Ja, vi hittade en flaska mogen Côte-Rôtie till ett bra pris, in the local mall, no less, och kunde inte motstå frestelsen. Personalen blev alldeles till sig av lycka över att någon ville ha mogen Côte-Rôtie och inte bara Two-Buck Chuck (se nedan).

Till kvällen öppnar vi vår 1997 E. Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde ($56) och ger den en sniffy-sniff: Först lite unkfunk som snabbt luftas bort. Sedan en elegant och djup körsbärsarom kompletterad med lakrits, stekt bacon, nötter, nejlika och ett diskret men njutbart inslag av tjärat trä. Vinet är moget, medelfylligt, elegant och smakrikt med en lagerbladsmättad buljong bland bären. Tanninerna är helt integrerade och en lång sirlig eftersmak bjuder på en antydan till kvasisöta portvinstoner. Delikat, och vinet funkar förvånansvärt bra till smördegsinbakad lax med sparris (matval och vininköp var inte synkat). Vi hoppas att 2003:orna, som för närvarande är djupt inne i tunneln, mognar på detta sätt, kanske framåt 2011 eller så.

Nu till något helt annat, från högt till lågt och tillbaka till Kalifornien. Two-Buck Chuck är Charles Shaw's vinserie med tvådollarsviner från Napa, eller åtminstone från Kalifornien. I serien ingår en Sauvignon Blanc, en Chardonnay, en "Beaujolais", en Merlot, en Cabernet Sauvignon och en Shiraz. Gary Vaynerchuck har gjort en insats för mänskligheten och provat alla sex. Om Merlot-vinet säger han: "a gremlin that hasn't had a shower for a while... there's a loose hamster in the room...a green fungus aspect...". Om Beaujolaisen: "...an action-figure that you've played with in your underpants for a while... this is not great, not great at all... This is probably the worst wine we've ever had on Wine Library TV." Ouch! Shirazen och Sauvignon Blanc-vinet får dock godkänt, så allt är inte elände.

Vi provade inte samma årgångar som Vaynerchuck och våra intryck skiljer sig också en hel del från hans, vilket inte är konstigt: Konsistens är nog det sista man ska förvänta sig av dessa drycker. Vinerna levereras i en glasflaska med en riktig kork och man frågar sig om det blir några pengar över till vinet?

Så: 2005 Charles Shaw Cabernet Sauvignon ($1.99) luktar godisartad bärsaft och tuggummi med en frisk bladighet; primitivt men inte otrevligt. Smaken är lätt till medefyllig, bärsaftig med en liten bladgrön syra. Här finns inte ett spår av Cabernet Sauvignon i varken smak eller lukt men heller inga stora fel på vinet. Det är imponerande att man kan göra vin överhuvudtaget i denna prisklass.

2006 Charles Shaw Sauvignon Blanc ($1.99) har en lite godisbetonad men frisk och identifierbar Sauvignon Blanc-doft. Smaken är enkel, hyfsat smakrik men kort. Återigen ett ospännande men felfritt vin. Detta är än mer imponerande för 12 spänn.

Bättre än väntat alltså. Många 50-kronorsviner på Systemet är sämre än så här (åtminstone det lilla fåtal vi kan minnas att vi provat). Vi hann inte med Merlot-vinet och missade därför eventuellt både plastleksaker som legat i någons kalsonger och oduschade gremlins. Vi klarar oss ändå.

Inga kommentarer: