lördag 24 november 2007

San Francisco - Braindump 4

Inte om vin, men en kul sound bite: Kändiskocken Anthony Bourdain, som har ätit det mesta, fick nyligen frågan vad det värsta han ätit var:

Fermented shark in Iceland. They celebrate their hardy Viking roots by eating shark that has essentially rotted and is then marinated in lactic acid for six months. There was also the warthog rectum in Namibia. Steer clear of that.
Vårtsvinsrectum har tack och lov aldrig stått på menyn, men den halvruttna hajen har jag smakat i Reykjavik. Aldrig mer! Surstömming är som en doft av friska vårblommor i jämförelse. Till detta dricker man Svarta Döden-vodka, vilket bedövar sinnena en aning, men det hjälper inte: vansinnigt vidrigt! Nu: tillbaka från Island till Kalifornien.

Efter en shoppingrunda med barn i San Francisco stapplade vi trötta in på Max's, en lite finare restaurangkedja med wholesome all-american food. Vi blev lite förvånade när vi hittade ett Stag's Leap-vin på vinlistan och beställde nyfikna in det till maten.

Maten, ja - jag beställde Grandma's Honey Rosted Chicken, Annica beställde ett skrovmål Meat Loaf. Den monstruösa best jag fick serverad på tallriken var snarare Grandma's Honey Roasted Godzilla; portionen var enorm, kycklingen en halv kalkon.

Vinet, som serverades alldeles för varmt, var en flaska 2004 Stags' Leap Winery Cabernet Sauvignon (ca $40 i butik). Det luktade svarta vinbär, hallon, mandelmassa, fatvanilj och odefinierade kryddor. I munnen var vinet medelfylligt, med snälla tanniner, balanserat, lagom syra avslutat med en kryddig men lite kort gump. Ett angenämt vin men inte särskilt intressant. Jag märker hur likartade många av mina smakanteckningar börjar bli, men dessa kalifornska Cabernet-viner är ibland intill förväxling lika.

Här avslöjar vi också vilka blåbär vi är när det gäller kalifornska viner. Det vin vi drack kom naturligtvis inte från det berömda Stag's Leap Wine Cellars utan från en skrupulös granngård, Stags' Leap Winery. Obeservera den mycket viktiga apostroferingen där, en detalj som har orsakat långdragna och dyrbara juridiska bataljer gårdarna emellan. Vi gick hur som helst rakt i fällan och förväxlade det vin vi drack med 2004 Stag's Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon, deras enklaste CS-vin; de fina cuvéerna kostar betydligt mer. Att döma av en del aktuella recensioner så verkar det dock som om Stag's Leap Wine Cellars har haft sina glansdagar. Från 90-talet och framåt har de inte nått upp till sitt stratosfäriska rykte som skapades då Warren Winiarskis 1973 Stag's Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon S.L.V. år 1976 besegrade ett antal franska storheter i den numera närmast till myt upphöjda - åtminstone i Kalifornien - Judgement of Paris. Men, å andra sidan så såldes Stag's Leap Wine Cellars alldeles nyligen till Marchesi Antinori för nätta $185,000,000, så helt uselt kan det ju inte vara. Winiarski började 1970 med runt $100,000; ganska bra förräntning av kapital alltså.

Vi avslutade måltiden på Max's med en All-American Apple Pie. Visa av de enorma portioner vi nyligen serverats beställde vi in en enda portion att dela på. Det hjälpte inte. Det visar sig ett en portion äppelpaj är en äppelpaj. Vi lyckades tillsammans, med en rejäl ansträngning, sätta i oss nästan halva "portionen". Wholesome, indeed.

Inga kommentarer: