fredag 19 oktober 2007

Ballerinor från Bourgogne

Nu lämnar vi Bordeaux för en stund, men vi stannar kvar i Frankrike. Bra billiga viner från Bourgogne är vi inte bortskämda med, men här har vi hittat två kandidater som är riktigt trevliga utan att de svider i plånboken, båda från det mycket lyckade året 2005.

Som representant för den röda färgen och Pinot-druvan dricker vi 2005 Olivier Leflaive Bourgogne Cuvée Margot (119 kr). Detta är Olivier Leflaives bas-bourgogne och är ihopblandad från olika gårdar i Côte de Beaune. Vinet är ljust pinot-färgat, om nu denna färg finns, och en skir doft av hallon och björnbär stiger ur glaset. Här finns också en avlägsen fatkola, lite choklad och en svag dust av stallbacke. Inga stora dofter, men mycket behagliga.

Smaken är lätt, bärsaftig och god; hörnen är runda, men en märkbart gräsig syra ger vinet lite bett i den kryddiga eftersmaken. Här finns ingen större komplexitet men vinet är mycket välgjort och helt felfritt, en mycket bra vardags-bourgogne. Cuvée Margot drickes helst ganska svalt och blundar man kan man luras att tro att man har ett vitt vin i glaset.

I det vita glaset har vi hällt 2005 Louis Jadot Bourgogne Blanc Couvent des Jacobins (99 kr). Återigen en bas-bourgogne men från Louis Jadot denna gång. Chardonnay-druvorna kommer från olika delar av Bourgogne, företrädesvis från Côte d'Or och Chalonnais. Vinet är till hälften fatlagrat (8 månader i ekfat) och till hälften vinifierat i tank.

Vinet är klart ljusgult och en flyktig men frisk doft av citrus, lite fatvanilj och en gnutta färsk dragon hittar till näsan. Smaken är elegant och gnistrande ren, välintegrerad med diskreta syror som fräschar upp gommen. Vinet är enkelt men elegant och har inga problem med att matcha smakerna från en välstoppad skaljurspizza. Även detta vin är mycket välgjort, utan blemmor och mycket lättdrucket. Två ballerinor från Bourgogne.

Inga kommentarer: