onsdag 24 oktober 2007

2006 Jurtschitsch Sauvignon Blanc Fahnberg

För någon månad sedan dök det upp tre vita viner från Jurtschitsch på Systemet: en Riseling (Finare Vinare smakade den här), en Grüner Veltliner (som vi smakade här) och en Sauvignon Blanc, det vin vi nu smakat. Vid släppet hade vi en intressant diskussion om dessa viner med personalen på Regeringsgatan och de höll förvånansvärt nog Sauvignon Blanc-vinet som sin favorit bland dessa tre. Vi var tvungna att prova:

2006 Jurtschitsch/Sonnhof Sauvignon Blanc Fahnberg
(160 kr) har en härlig, typisk Sauvignon Blanc-doft med svartvinbärsblad, fläder, tulpan och viol. Allt detta växer tillsammans med försommarens ogräs vid stenmuren bakom skjulet. Häll sedan lite päroncider och en gräddig efterrättsås över alla dessa blommor så vet du hur detta vin doftar. Smaken är spritsig, syrlig och fyllig, fruktigt smakrik, full med fräscha krusbär. Vinet är helt balanserat och sitter mycket bra i munnen. Det blir bara godare och godare vartefter temperaturen i glaset stiger ur sin kylskåpskalla dvala.

Det här inte bara en överraskande bra Sauvignon Blanc från Österrike - en druva som ju inte precis är deras nationaldruva - utan en Sauvignon Blanc i världsklass. Applåder!

2 kommentarer:

finare & vinare sa...

Smakandet är i naturlig synk igen! Sprits och päron verkar vara nyckelorden... vi tar det som att Fahnberg inte bör missas?

mvh,
Finare & Vinare

Magnus sa...

...och blommor! Nej, Fahnberg Sauvignon Blanc tyckte vi var en riktig höjdare. Det verka som om Österrika inte kan göra fel nuförtiden.