lördag 12 januari 2008

2006 Ca' Rugate Soave Classico Monte Fiorentine

Vi hör ropen. "Copycats! Epigoner!" Ja, vi erkänner: vi leker Följa John med Frankofilen som med stor behållning drack en flaska 2006 Ca' Rugate Soave Classico Monte Fiorentin (99 kr) häromdagen. Även Finare Vinare har druckit detta vin, redan i december. Men det är anklagelser som rinner av oss lätt; det är svårt att låta bli att pröva ett vin efter de lovord detta förhållandevis billiga vitvin har fått både i bloggosfären och i Gambero Rosso. Dessutom gillar vi ju Soave. Som andra redan har skrivit, så är detta ett vingårdsvin från Soave Classico och druvan är Garganega. Vi dricker vinet väl kylt till en Spagetthi Marinara.

Vinet doftar citrus, torkad ananas och lite melon inlindat i några oidentifierade blommor och en tunn rökdust. Efter lite noggrannare sniffande hittar vi även nyskurna tomater och slanggurka och en honungsvaxig nötighet. Vi inbillar oss att här kan finnas ektoner, men det är i så fall fantomek, vinet har inte legat på fat (om vi inte missförstått något med vår mycket skraltiga opera-italienska). Den rika smaken är bred, avrundad med en kryddig kropp och har en knappt märkbar spritsighet, lite grapefrukt i eftersmaken. Syran drar åt paprikahållet och längden är bra med tanke på vinets blygsamma prislapp. Ett mycket drickbart vin. Skulle man önska sig något så är det lite högre och attraktivare syror för att balansera upp den omfångsrika kroppen.

Vi slår inga volter av kärlek, men instämmer ändå med föregående talare: detta är ett riktigt bra vin för sin hundralapp och vi lär köpa fler flaskor; det här blir ett mycket bra vitt bulkvin att ha redo i kylen. Och, ett tips: den som gillar detta vin kommer att älska 2004 Leonildo Pieropan Soave Classico Superiore La Rocca.

3 kommentarer:

Frankofilen sa...

"Med stor behållning" är en snygg underdrift. Det skall bli riktigt roligt att dricka vinet igen till annan mat och se vad jag tycker då. Men att det är gott verkar vi överens om. Jag har gått och funderat på om man skulle lägga in en beställning på dyrare Soave i BS, och det där är ju ett livsfarligt tips. Jag borde verkligen inte köpa mer vin just nu, men visst lockar det. Soave är ofta ett säkert kort på italienska restauranger tycker jag, men så här bra brukar jag inte tycka att det är i denna prisklass. Noterar också att inte heller ni verkar ha hittat speciellt mycket mandel i det här vinet, vilket jag ofta gör annars.

johan p sa...

Har inte provat Ca' Rugate än men håller helt med om 2004 La Rocca. Ett mycket gott vin som vi drack till en fiskgratäng (och senare till en tryffelpeccorino) och som jag skrev så här om i oktober: "...i den milt parfymerade doften hittar vi en hel pallett av referenser såsom kåda, vinteräpple, vanilj, hasselnötter och kemtekniska avdelningen i affären. I munnen känns vinet väldigt mjukt men det har en hög och frisk syra. I smaken återkommer parfymen men utan att vinet förlorar sin fräschör och även litche, mango och en svag smak av citron kan förnimmas."

Johan sa...

Jag provade 2005:an av La Rocca i helgen men den var tyvärr inte lika bra som 2004:an, i mitt tycke. 04:an var strålande men 05:an lämnade mig ganska oberörd.