fredag 8 juni 2007

2004 Pieropan Soave Classico Superiore La Rocca

Ett glas 2004 Leonildo Pieropan Soave Classico Superiore La Rocca (229 kr) är vackert gult. Dofterna är citrus, mandel, torkad mango och finstämda fattoner. Smaken är elegant och mycket harmonisk, här finns en precis balans mellan honungsinlindade fatsmaker och fruktiga syror med en lång eftersmak. Vinet är helt moget och sammansmält trots att det egentligen inte är särskilt gammalt och ovanligt nog uppskattar vi smaken på ett vin mer än doften. Det känns suave i munnen helt enkelt.

Druvan är 100% Garganega och vinet ligger på 500-liters ekfat i ett år innan de hamnar i den slanka flaskan. Eftersom vi inte ville hälla La Rocca i fiskpannan så vi köpte en flaska 2005 Luigi Righetti Soave (63 kr) för det syftet. Det är intressant att jämföra dessa två Soave-viner (vilket inte är helt sant, La Rocca är ett vin från Soave Classico som faktiskt är ett granndistrikt till Soave). Righettis Soave är nästan helt färglös; citrus och ananas i doften; en enkel men uppfriskande smak. Det enklare vinet bör serveras väl kylt, annars faller det isär och får underliga bismaker, medans Pieropans La Rocca håller ihop hela vägen upp till rumstemperatur (en bragd, det var nog uppåt 27-28 °C idag).

Vi drack vinet till en örtinbakad gösfilé à la Wedholm med sockerärtor och färskpotatis. Middagen avslutades med en getost från Gullspira gård i mörkaste Uppland (dvs Gimo). Detta är en mycket krämig, fräsch och god, ganska mild getost med en liten smak av timjan. Både vin och ost rekommenderas å det varmaste.

Inga kommentarer: