måndag 7 januari 2008

Summa 2007

Även jag måste summera 2007, som sammantaget varit ett långt, underbart vinår, ett där Drucket kryssat mellan fantastiska viner på provningar, lyft sig i håret vad gäller pris och kvalitet, och sist men inte minst börjat visa de rätta fanatiska takterna inför Systembolagets släpp. Några timmar i vintermörkret utanför SB:s champagnesläpp, följt av triumfartat uttåg med lådor av Krug och (mirabile dictu) Veuve Clicquot, var en passande final.

Det är av skälen ovan svårt att välja ut årets bästa viner, men det får gå. För enkelhets skull slår jag dessutom ihop dem till en enda lista. Jag ser att det för det mesta är en ganska solitt konservativ lista: det var franskt, det var dyrt, det var gott. Enkelt.

2004 Clos Saint Jean Châteauneuf-du-Pape Deus-Ex Machina . Överraskningsgott från ett område jag hållit mig ifrån, och också en symbol för en av årets mest tillfredställande middagar.

2001 Allegrini La Poja Veronese IGT.
Sanslöst sensuellt, det italienska vin (pace Magnus) som fick min bergfasta tro på Frankrike att rubbas.

1994 Château Cheval Blanc Giganternas kamp var intressant, men det var först här, det sista av glasen, som näshåren krullade sig av fröjd.

1988 Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Brut Vintage Rare
Vad som antagligen var den bästa champagne jag druckit (möjligen jämsides med 1996 Veuve Clicquot La Grande Dame), ett vin som fick nervändarna att brinna av energi, fick mig att nära nog tala i tungor, oslagbart var gång en butelj öppnades ... fram till superprestigechampagneprovningen.

1996 Krug Champagne Brut

Trots allt, visade det sig, kejsaren av champagner. Nu vet jag.

2005 Musigny Vielle Vignes
Denna bourgogne från en provning på Grappe var, sin omogenhet till trots, en oförglömlig upplevelse. Så oerhört tydligt redan nu, löjligt pedagogiskt faktiskt, att denna Herkules i sin linda kommer att bli en helt makalös upplevelse i sin mognad. Jag fick tyvärr sedan nöja mig med lillebror i släppet strax efter, men utser det detta till trots till årets vin.

Slamkryparen, i ordets sanna bemärkelse: 2005 Nicolas Potel Morey St. Denis Vieilles Vignes

Huga.

11 kommentarer:

Johan sa...

Jag måste nog i stort hålla med. Möjligen skulle jag vilja framhålla Gruaud-Larose 1999 och Numanthia 2004 som dom mest omskakande vinupplevelserna under året.

Många goda viner har det onekligen blivit under året.

Frankofilen sa...

Johan, hur var Numanthian? Jag har köpt två flaskor av nyfikenhet, men gissar att vinet i nuläget är lika välkomnande som en vägg? När tror du man törs korka upp?

Johan sa...

Frankofilen, jag drack Numanthian i våras och då var den som att dricka ett glas sand, ett riktigt taninmonster.

Vi började dricka den dagen innan vi skulle flyga till Zurich så jag hälde tillbaka halva flaskan, petade ner den i resväskan och tog med den. Ganska brutal luftning med andra ord. Dag två var den lite snällare och då gick det i alla fall att se förbi taninerna. Mycket massivt vin, massor av frukt, en del kära och läder. Kan nog bli fantastiskt gott när det har fått ligga några år till.

Egentligen skulle man nog behöva vänta en 5-6 år innan den börjar lugna ner sig. Jag har varit sugen på att dra upp en flaska till men inte haft något bra tillfälle än.

Thomas sa...

Ja nu när du säger det: Gruaud-Larose förtjänar också ett hedersomnämnande.

Anonym sa...

Får jag också be om lite konsumentvägledning? Jag sitter nämligen på några Gruaud-Larose 1999 och hade nog tänkt vänta ett tag till. Men de är alltså tillräckligt mogna redan för att ge upplevelser av årsbästaklass?

Beskrivningen minns jag förstås, en av årets mest läsvärda (för att inte säga just omskakande), men skulle ni öppna en flaska hemma av andra skäl än nyfikenhet?

Johan sa...

Anders, ja absolut! Jag har just beställt tre flaskor till av 1999:an. Den kommer antagligen att bli något bättre med mer lagring men jag tycker den är fantastisk redan nu (men så är jag också rätt svag för den stalliga inslagen, och det har GL i stora mått).

Jag öppnade den senaste flaskan för några månader sedan och den var helt utmärkt. Däremot har jag inte vågat öppna någon 04:a än. Jag lyckades bara kommer över två flaskor i det stora lotteriet och dom vill jag spara ett tag till.

GL99 är helt klart en av mina favoriter under 2007. Sen tycker jag det är svårt att rangordna storslagna vinupplevelser som Krug 96, Pegau 04, Musigny Vielle Vignes 05, Ben Rye 05, Essencia 57 etc. Alla var fantastiska!

Thomas sa...

Anders, jag drack G-L 99 på Eriks Vinbar i somras och tyckte inte där var några tunnelproblem. Det gick i och för sig inte att säga hur länge flaskan varit öppen. En tidigare provning hade aningen annorlunda karaktär.

"Årsbästaklass" är alltid en personlig term, och kanske blir det ännu bättre med mer lagring, men i slutänden var G-L 99 ändå minnesvärt i årets goda sällskap. Vore jag du skulle jag nog vara villig att prova en flaska.

Anonym sa...

Tackar för hjälpen. Jo, även jag har en faiblesse för stallkaraktär, och GL får väl anses vara ett benchmarkvin. Leta gärna efter Pégau 2004 för mer av den varan.

konjären sa...

Hmmm... Hittar bara Gruaud-Larose -96 på SB; har 99:an funnits i sortimentet och tagit slut? Vad kostade den?

Johan sa...

Konjären, den har funnits men är slut. Se:

Gruaud-Larose 1999

Jag hittade den på http://www.vivinum.com/ så jag provade att beställa. Vi får väl se om dom kommer. Det borde inte ta mer än några dagar.

Johan sa...

Gruaud-Larose:erna anlände just från Vivinum.com med UPS. Funkerade perfekt, inget trassel alls.