2004 Château Montrose
Efter att ha genomlidit Systembolagets bordeaux-släpp i form av vinbeställningslotteri och ringlande lunchköer på Regeringsgatan kunde vi inte hålla oss: vi öppnade ett alldeles för ungt smakprov av en av 2004:orna redan ikväll. Valet föll på 2004 Château Montrose (466 kr) helt enkelt därför att det var ett av de viner som fortfarande fanns kvar på Systemet efter dagens bärsärkargång, vilket eventuellt ger oss en chans att ersätta den urdruckna provflaskan.
Château Montrose är en Cabernet Sauvignon-dominerad 2eme cru från St Estèphe - ett vin som brukar kallas "Château Latour från St Estèphe" på grund av sin karaktär och sitt med Château Latour snarlika läge vid Girondes strand - och det är faktiskt första gången vi dricker detta vin, åtminstone vad vi kan minnas. Det vin vi är mest bekanta med från detta distrikt är det utmärkta Château Cos d'Estournel, ett vin som vi avstod från i år; det fanns så mycket spännande som vinbudgeten skulle räcka till. De stora vinerna från St Estèphe har traditionellt varit gravallvarliga strama brygder som krävt decennier för att mogna, men även dessa viner har svepts med i dagens (lovvärda) ambition att vinerna skall vara mer tillgängliga tidigare, förhoppningsvis utan att för den skull ge avkall på lagringsbarhet. Den moderna inkarnationen av Château Montrose kräver alltså, enligt de lärde, på sin höjd tio år för att bli moget njutbar. Vi öppnar ändå.
Färgen är riktigt mörk, men röd, inte blålila. Den stora doften, som genomgår ett antal metamorfoser under kvällen, inleds med mosade svarta vinbär och mogna mörka plommon. Därefter rök och sten, choklad och en rejäl dos ceder i form av de alltid så åtråvärda blyertspennorna från Médoc. Det kommer mera: köttgryta, mandelmassa, nyskurna grönsaker, rödbeta, kryddnejlika och nybakta kanelbullar. Vilken komplexitet detta vin visar upp redan nu!
Smaken är rik, djup och silkig. Här finns gott om välstrukturerade tanniner, men de är förvånansvärt lätthanterliga med tanke på detta vins rykte. Vi hittar massor med cassis, ceder och faktiskt några mogna krusbär i den fylliga smaken, vars tyngd balanseras av lätt medicinala men rejäla syror. Eftersmaken är mycket lång, kryddig och lite knäckig. Trots att vi är inbitna cab-junkies överraskas vi av att detta unga vin är så gott redan nu. Risken finns naturligtvis att det inom kort sluter sig i ett antal år, men de närmsta månaderna kan man nog lugnt avnjuta detta suveräna vin i sin ungdom.
Men vinet är ju från 2004, en förmodat medelmåttig årgång? Vi letar efter någon svaghet som kan bekräfta årgångens skavanker och finner en liten dipp i mellansmaken. Men detta är en obetydlig svaghet i sammanhanget, vinet är storartat. Man undrar ju hur de hyllade 2005:orna ska smaka om detta är en typisk 2004:a? [Fast hur årgångstypisk är Montrose egentligen? Se de insiktsfulla kommentarerna.]
11 kommentarer:
"Typisk nollfyra" är kanske väl drastiskt, det handlar ju ändå om ett av de allra bästa slotten som gör bra vin i varje årgång. Men proffsen är annars ovanligt samstämda med betyg runt 91-92, liksom Guide Gault-Millau som ger 89-92 från fat. Det säger väl ändå något att det finns uppsida på deras skala. Visserligen tycker jag själv att det här intervallet inte sällan träffar min "sweetspot" mitt i prick när det gäller drickvänlighet och inte provningsvinnare, men visst vore det kul att jämföra med ett vin som istället får 98-100 poäng i snitt från ett klassiskt år? Vad tycker du om du jämför med 1996 Pichon Lalande?
Ja, en "typisk 2004:a" är nog inte riktigt sant. "An impressive effort for the vintage" säger Parker, så jag antar att Montrose presterar bättre än vad som förväntas av denna årgång. För bra är det, jag skulle nog använda de övre poängen i proffsens intervall, runt 92 om jag måste sätta ett betyg på vinet idag. Jag tycker t ex det är bättre än Pichon Lalande -04 för tillfället.
Att jämföra med Pichon Lalande -96 är inte så lätt, det skiljer nästan ett decennium mellan de två. Montrose har redan idag en komplexitet i doften som lovar gott inför framtiden, dock inte 96:ans kraft. Vad det gäller smaken är det svårare att sia om den kan uppnå Pichon-96:ans skönsång. 2004:orna har ju knappast samma grundförutsättningar som de strålande 1996:orna. Fast Montrose kan ju vara ett undantag från 2004:s "medelmåttighet", så vem vet?
Själv har jag aldrig duckit en riktigt "stor" Bordeaux från en erkänt bra årgång så jag är nyfiken, lite därför jag undrade över 1996 Pichon även om jag förstår att jämförelsen är svår. Självklart finns det många underbart goda viner bland dessa "medelmåttiga" nollfyror (var själv lycklig över Lascombes i somras), det har väl aldrig producerats bättre viner generellt i Bordeaux än nu, och för de priser de betingar skall de ju bara vara bra. 91-92 poäng kan man väl kräva av viner som Montrose i medelmåttiga/genomsnittsliga år? Jag tycker ändå det är intressant att alla kritiker verkar så samstämda. Om vi inte fördjupar oss i poängdiskussionen utan bara tolkar det som ett mått på hur mycket en kritiker gillar ett vin inom sin peer group (Bordeaux)så är det ändå ganska mycket kvar av skalan även för toppviner som det här. Montrose får ju inte sällan en bra bit över 95 i vad som anses vara bättre år. Hoppas någon gång få chansen att kalibrera min egen skala för att bättre förstå vad kritikerna saknar i sådana här viner, för det låter ju underbart gott. Utifrån din beskrivning skulle jag gissat på minst ett par tre pinnar till ;-)
Intressant att läsa, och fint skrivet! På Cellartracker går det att läsa fler noteringar som pekar åt samma håll: att vinet faktiskt går fint att dricka redan nu -till skillnad från 2004 Cos d'Estournel, som verkar svårt i dagsläget. Vi blir förstås mycket nyfikna och korkar nog upp en redan ikväll... fast de eventuella extra tre pinnarna kräver säkert ytterligare tio år av tålamod...
mvh,
Finare & Vinare
Frankofilen, du har rätt. När jag läser vad jag skrivit så låter vinet bättre än 92 pinnar. Jag får skylla på mitt undermedvetna som håller mig tillbaka då jag hoppas och tror att detta vin kommer att vara ännu mycket bättre om 5-10 år. Det är naturligtvis orättvist att sätta lägre betyg på ett vin för att det ännu inte uppnått sin fulla potential, men världen är orättvis (och vinpoäng på unga viner är svårt).
Men, ok då: 93 ;-) Det är gott redan nu.
"...fanns kvar på Systemet efter dagens bärsärkargång, vilket eventuellt ger oss en chans att ersätta den urdruckna provflaskan."
fanns kvar är nyckelordet. 10:05 var det en person som la beslag på samtliga flaskor på Regeringsgatan. Tänk vad monopol gör med människor :-)
(Tur jag hann före.)
Peblin, då såg vi nog varandra på Regeringsgatan. Var där vid öppnandet för att plocka lite i vrakgodset från igår, ifall min lottsedel blir en nit. Inte så mycket roligt kvar tyvärr. Men jag nöjde mig med 2 st Montrose.
Kan inte alla bloggare bära namnskylt på vi kan tjinga på varandra lite lättare :-)
Är med på F&Vs foto för dom som är nyfikna... :)
"Beställningslotteriet sket sig. Trots en beställning inlämnad kl 10.01 blev det inte en enda flaska av de viner som enbart fanns i varudepån."
Inte kul alls... vi fick mycket av det vi beställt (iofs sist av alla) och eftersom vi helgarderat lämnade vi efter oss en del lite mer åtråvärda buteljer på passagen när vi bar ut till bilen vid lunchtid idag. Kan vara värt att kolla upp!
mvh, Finare & Vinare
Tack för tipset, men det enda som fanns kvar var några Pichon Comtesse och någon enstaka Ch Pibran. Jag köpte spanskt istället.
Skicka en kommentar