onsdag 26 september 2007

2006 Jurtschitsch Grüner Veltliner Schenkenbichl

Det dök upp tre viner från den österrikiska producenten Jurtschitsch Sonnhof i början av september, en Grüner Veltliner, en Riesling och en Sauvignon Blanc. Vi har provat 2006 Jurtschitsch Grüner Veltliner Schenkenbichl (218 kr).

Vinet har en doft av färsk ananas, päron, blommor och röda linser, det sistnämnda något som ska vara typiskt för denna druva, men vi har nog inte känt det så tydligt förut som i detta vin. Ett framträdande drag av fatkola får oss för en stund att tro att vi luktar på en vit bourgogne.

Smaken är intensiv, fyllig och avrundad med en ton av lichifrukt. Eftersmaken är mycket pepprig, som sig bör i en Grüner Veltliner, men också mycket eldig, vinet håller hela 14,5%. Tyvärr blir eldigheten lite för mycket, alkoholen slår igenom och vinet blir nästan hett och smakar starkt på ett inte helt angenämt sätt. Kombinationen av eld och kryddor går över styr. Vi drack vinet till thai-mat och så länge den smakrika maten fanns på bordet fungerade vinet ändock bra, det var först när vinet blev ensamt kvar som obalansen kröp fram.

Inga kommentarer: