onsdag 6 juni 2007

2003 Domaine Tollot-Beaut Aloxe-Corton

Av en slump hamnade Magnus och jag på Grill Ruby i gamla stan, och fann till vår milda förvåning en plausibel bourgogne i deras vinlista: 2003 Domaine Tollot-Beaut Aloxe-Corton. (Jag hittar den inte i Systemets databas, tyvärr.) Priset var högre än för maten, men det visade sig ändå vara ett gott val.

Vi delade på en flaska, och under kvällen utvecklade vinet sig i lite olika riktningar och vågor. Vi fann björnbär och lakrits, något som tydligen är ett kännetecken på en typisk Aloxe-Corton (ja, vi slog upp det efteråt). Dessutom fanns här en smula parfym, en salt havsbris, bränt gummi, rökt korv, hasselnöt och en rejäl strävhet i något som först snarast verkade vara en rättfram men god varm kalifornisk Pinot Noir; för att vara specifik så var vinet mycket likt 2002 Calera Pinot Noir. Jämfört med den tidigare bourgogneprovningen var detta ändå ett enklare vin, men i mitt tycke mer pedagogiskt i att delarna inte satt ihop på samma outgrundliga sätt som de dyrare bourgognerna. Sammantaget mycket angenämt och intressant. En glad överraskning.

1 kommentar:

Frankofilen sa...

De har vinlistan på nätet: de vita kategorierna är Chardonnay (inklusive Beaune och Montrachet), Riesling, Sauvignon Blanc - och Chablis! Skall man skratta eller gråta?