söndag 10 juni 2007

2004 Franz Hirtzberger Grüner Veltliner Smaragd Honivogl

Det blev endast ett glas på Gondolens vinbar igår, men vilket glas. Druvorna till det österrikiska vinet 2004 Franz Hirtzberger Grüner Veltliner Smaragd Honivogl (397 kr) skördas mycket sent, de sista dagarna i november. Vinet ligger fyra månader på akaciafat och en tiondel av druvorna i denna årgång var botrytisdruvor.

Färgen är djupt gulgrön. Dofterna är honung, kanderade päron, aprikoser, en blandning av flera asiatiska kryddor och några anade fattoner. När man dricker denna "honungsfågel" får man en fyllig boll av intensiva smaker som sakta löser upp sig i munnen: Grüner Veltliner-krydda, torkade frukter och silkeslena mineraler. En glatt galopperande syra ser till att vinet förblir piggt ibland de inlindande honungstonerna. En lång kryddig eftersmak, som kommer i flera vågor, sätter in efter första klunken. Detta är ett fantastiskt gott vin, Grüner Veltliner blir inte mycket bättre än så här. Jo, det skulle vara detta vin efter ytterligare tio år i källaren i så fall.

Tydligen produceras vinet i mycket små mängder så det kan vara svårt att få tag på en flaska, men 2006:an finns (verkar det som) på beställningssortimentet.

Inga kommentarer: