tisdag 24 juli 2007

2005 Yering Station Pinot Noir Reserve

2005 Yering Station Pinot Noir Reserve (359 kr) verkar vara ett vin som flugit under radarn på de flesta recensenter. Med tanke på semestertider och att det lagrats 12 månader på franska ekfat följt av 12 månader på flaska innan det släppts så kanske det inte är så konstigt att de inte hunnit med än.

Yering Station Reserve-viner görs bara de år då druvsorten visar sin bästa sida genom hela odlingssäsongen. Ett sånt år görs en liten kvantitet vin av reserve-typen. 2005 var ett exeptionellt år i Yarra Valley och man kunde göra reserve på Pinot, Shiraz-Viogner och Chardonnay.

Koncentrerad och sublimt intensiv smak som döljer lager på lager av jordgubbar, lakrits och kaffe. Tydliga men balancerade tanniner, mycket lång eftersmak. Komplex doft med kokta rödbetor, jordgubbar, kaffe och läder.

Vinet passade utmärkt till en 300g utskuren välmarmorerad ryggbiff med kantareller och grönsallad.

1 kommentar:

Göran sa...

Litet tillägg. Jag provade även Shiraz-Viogner reserve 2005. Oj! Den är inte färdig för fem öre. Doften går inte att missta för något annat än Shiraz, koncentrerad och orafinerad lakrits, hallon...

Smaken är mycket stram, packad med frukt, bra tanniner men ändå ganska tillbakadragna. Inte speciellt god att dricka för sig själv men jag bedömmer ändå att den har bra potential om den får några år på sig att växa i kopstymen.