söndag 1 juli 2007

Crozes-Hermitage

Det var ett tag sedan vi drack viner från Rhône. Anders kunde inte vänta längre och impulsköpte därför ett antal crozes-hermitager på Systemet, mest för att ta reda på om någon av dem är värd att köpa fler av och lägga undan. Alla viner dekanterades en timma innan provningens början.


2004 M. Chapoutier Crozes-Hermitage Petite Ruche (119 kr). Chapoutier är först ut på banan med ett visst handikapp: 2004 var en sisådär årgång i Rhône. Lukten består av röda vinbär, torr ljung, eukalyptus och lite lakritspastill. Smaken är ännu mer röda vinbär med lite rökt korv nedblandat. Vinet är märkbart ljusare än de andra två och är ganska lätt i smaken. Ingen större längd, men trevligt att smutta på.

2005 Delas Frères Crozes-Hermitage Les Launes (139 kr). 2005 var ett bättre år och det märks genast. En typisk crozes-hermitage-doft möter oss: hallon, lite tjära, rökta charkuterier, vitpeppar och aningen mandelmassa. Här märks tanninerna tydligare i en längre och ganska kryddig smak. En liten eftersmak av stekt svamp gör att vi önskar oss den ingrediensen i den tillhörande bönragun. Ung, men harmonisk och mycket bra till mat redan nu.

2006 Gilles Robin Crozes-Hermitage Papillon (134 kr). Denna Papillon får finna sig i att drickas för ung. Dofterna är blåbär, sötlakrits, viol, mandelmassa och vilt. Smaken är fyllig, lite bläckig (liksom färgen) med fina tanniner. Eftersmaken uppvisar en liten bitterhet (grönpeppar?). Vinet sitter inte riktigt ihop ännu utan bör ligga i några år till innan nästa flaska öppnas, men det fungerar ändå hjälpligt när maten kommer på bordet.

2004 Andert Josef Beerenauslese Cuvée (81 kr för en halva). Till efterrätten drack vi en beerenauslese som smakade just som det, dvs ett vin mittemellan en auslese och en trockenberenauslese. Aprikoser och passionsfrukter med en bakgrund av mineraler. En medfyllig, beerenauslese-söt och medellång smak. Gott och mycket för pengarna.

Anders mat-kommentar: Till vinerna serverades välhängd oxfilé med bönragu. Bönragun gjordes med rökt sidfläsk (tärnat och stekt knaprigt), ett par vitlöksklyftor, stora vita bönor, kidneybönor, timjan, peppar, lite salt och rosmarin. När vi provat klart vinerna tillsattes halverade körsbärstomater med kärnorna urklämda varefter ragun värmdes upp samtidigt som vi stekte köttet. Maten kompletterade vinerna väl, perfektion hade uppnåtts om vi hade tillsatt svamp (något som jag kontemplerade i affären men av någon anledning inte köpte). Efterrätten var en fruktsallad på jordgubbar och melon med en dressing gjord på limesaft, rivet skal av lime, flytande honung och basilika.

Till vinnare förklarades Les Launes som var mycket bra till maten. Eventuellt kan Papillon kräva returmatch om två år eller så.

Inga kommentarer: