1988 Domaine Rougeot Volnay 1er Cru Santenots
Mera Bourgogne: en riktigt mogen flaska som dök upp i samma släpp som den gamla Rieslingen från 1981. 1988 Domaine Rougeot Volnay 1er Cru Santenots (halvflaska, 150 kr) är kanske ingen makalös Bourgogne, men det är sällan man får chans att smaka ett snart tjugo år gammalt vin för en så billig peng.
Vinet har en tydlig terracotta-färgad mognadsrand i glaset. En trevlig, men ganska dämpad doft av mandelmassa, katrinplommon, lite jordiga höstlöv och ett fåtal mogna jordgubbar möter näsan. Smaken är mycket lätt, men balanserad och inte vattnig. Eftersmaken överraskar då spår av en rejält utspädd men ganska rökig whisky dyker upp. Vi lagar en försiktigt kryddad fläskschnitzel med karamelliserad buljong spetsad med lite hallonbalsamvinäger (ett lumpet trick för att styra in såsen åt Pinot-hållet) och det fungerar bra.
Vinet är gammalt och det innehåller som väntat en del partiklar i en liten bottensats. Det är dock rödvinspartiklar av den minsta sorten, musoner, så de stör inte. Om inte måttet "musoner" klingar bekant så kan det bero på att det är helt och hållet påhittat i ett halvberusat tillstånd. Ett halvdussin personer på denna jord svär dock vid denna skala för vinpartikelstorlek. Musoner är de minsta partiklarna, tämligen ofarliga; därefter kommer älgoner, dags att ta fram karaffen; och slutligen blåvaloner, groteskt stora partiklar. Blåvaloner är mycket ovanliga. De har i praktiken endast observerats vid ett tillfälle: i en 1970 Fonseca Porto Vintage. Ett magisk portvin, men kom för allt i världen ihåg att dekantera. Vi fann vad som måste ha varit resterna av en halv vinstock i botten av flaskan.
2 kommentarer:
Du glömde näbbmusoner. Det ord som var grunden till hela skalan om jag minns rätt (det var i.o.f.s. länge sedan och vi var rätt tankade). En flaska hade en bottensats i näbbmusstorlek.
Det stämmer nog att näbbmusoner var det ursprungliga namner på blåvaloner. Skalan har under åren förfinats och cirkeln är nu sluten ;-)
Skicka en kommentar