lördag 25 augusti 2007

2001 Château Ducluzeau

2001 Château Ducluzeau (159 kr) är en Cru Bourgeois från Listrac i Médoc gjord på nästan enbart Merlot (90% av vinstockarna) och är lagrad ett drygt år på franska ekfat (varav 10-20% nya).

Doften innehåller plommon, mandelrik mandelmassa, kaffe, lite våt tobak och burksparris. Efter en stund i glaset ansluter även en kaka mjölkchoklad. Smaken är medelfyllig, mogen, balanserad men enkel. Vinet har lagom med syra för att fungera till inte allför starkt kryddade maträtter. Detta är en passabel Cru Bourgeois, med en trevlig doft och en vardaglig smak.

Vinet dracks till enorma entrecôter, gratinerad blomkål och kantarellsås och här gjorde vinet vad det skulle; det är en utmärkt måltidsdryck. Ska man kritisera något så är det priset. Man får betydligt mer för samma pengar i t.ex. Sydafrika eller Italien. Det verkar nästan som om man måste offra minst två hundralappar för att få tag på en intressant bordeaux idag.

P.S. Var får de kantarellerna på Hötorget ifrån? Och vad gör de med dem? De är billiga som potatis, men smakar också därefter: en vek kantarellsmak finns i de vattentunga svamparna, men mest smakar det sumpmark. Man får uppenbarligen vad man betalar för. D.S.

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Jag minns för några år sedan då handlarna på Hötorget som vanligt stod och skrek ut sina "svenska" kantareller till uppseende låga priser. Någon dag senare på ett bröllop träffade jag ägaren till den frukt- och grönsaksgrossistfirma som förser dem allihop med varor, och frågade honom om kantarellerna. Han bara log, de var från Litauen och hade sålts som sådana. Hötorgshandlarna är en liten färgklick men det är ju några gånger man kommit hem och undrat vad tusan man fått för råvaror egentligen. Typ ett lager fina jordgubbar och sedan två askar halvruttna.

Johan sa...

Jag har precis samma erfarenhet av svamparna på Hötorget. Jag lurades att köpa nästan två kilo (väldigt billigt förståss) men det var inte många svampar som var ätliga. Fick slänga det mesta.

Vinet drack vi flera flaskor av på landet i somras och jag tyckte inte att det var speciellt prisvärt, ganska tråkigt på det hela taget. Funkade ok till mat men inte mer.