lördag 25 augusti 2007

Fear and Loathing in Bordeaux

Den 15 oktober är det dags för det stora Bordeaux-släppet på Systembolaget. Årgången som börjar säljas är 2004, flaskorna är få och priserna är höga, men ändå rimliga med tanke på dessa viners kvalitet. Det sorgliga är att det här är kanske sista gången man kommer att kunna köpa de bättre vinerna från Bordeaux till rimliga priser. I septembernumret av Decanter kan man läsa om varför det kan komma att bli så.

Årgång 2005 är enligt eniga provsmakare ett "once-in-a-lifetime vintage." Priserna sattes därefter. Producenterna tog i rejält och höjde i snitt sina primörpriser med ca 300%. Det visade sig att detta var alldeles för billigt, priserna har i vissa fall gått upp med ytterligare 300% på sekundära marknader. Jag vet inte om Systembolaget misslyckades med sina primörinköp för 2005, men de har fått betala dyrt för toppvinerna. Här är några exempel på priser (2004 resp. 2005) på några toppviner:

  • Château Cos d'Estournel - 661 kr resp. 1888 kr.
  • Château Lafite-Rothschild - 1446 kr resp. 11017 kr
  • Château Margaux - 1448 kr resp. 12610 kr
  • Château La Mission-Haut-Brion - 906 kr resp. 5987 kr
Prislistorna hittar du här: primörpriser 2004 och 2005.

Antalet flaskor av varje vin är ibland löjeväckande lågt: av Premier Cru-vinerna finns det vanligtvis 60 flaskor - till hela Sverige! 12 flaskor går till Regeringsgatan i Stockholm, 6 vardera till Malmö och Göteborg. Resterande flaskor går till varudepån för beställning till resten av landet; vinerna lottas ut bland beställarna om det nu, hemska tanke, skulle finnas efterfrågan på mer än 36 flaskor av t ex Château Latour i hela övriga landet. Dessa kvantiteter gäller både 2004 och 2005 och de flesta vinerna är hårt kvoterade - max en flaska Premier Cru, max två flaskor av de näst bästa Grand Cru Classé-vinerna, osv. Tur är väl det för annars skulle toppvinerna försvinna till den som först slog upp sitt tält på trottoaren utanför Passagen (eller vann beställningslotteriet).

Illa! Men det är väl bara att bita ihop och vänta på årgång 2006? "A good, but not spectacular vintage" enligt Decanter. Då borde väl priserna falla tillbaka till 2004 års nivåer? En av Storbritanniens största vinhandlare, Berry Bros, gick ut och krävde en 70% sänkning av priserna från 2005 års skrattretande höjder för att återgå till normaltillståndet. Producenterna i Bordeaux höll inte med. Inte alls. Nu när priserna för 2006 har satts visar det sig att den genomsnittliga sänkningen blir 10% från 2005 års stratosfäriska priser. En négociant i Bordeaux säger "2005 marked the beginning of a new era. Increased demand means prices are now repositioned permanently."

Om denna mardrömsliknande prisnivå skulle permanentas så är 2004:orna som släpps nu den 15 oktober förmodligen sista gången jag kan köpa vin från de mer anrika bordeauxslotten. Gissa om jag kommer att köa?

Väl mött!

4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Jag mår redan nu fysiskt dåligt inför tanken på 15 oktober. Sovjetunionen revisited. På vilket sätt är detta bättre än tidigare upplägg för primörförsäljning, snälla Systembolaget? Det är väl bara i Sverige i hela världen det kan bli hysteri kring att överhuvudtaget få möjligheten att köpa 2004:orna? Jag funderar ärligt talat på att strunta i allt vad släpp heter och istället åka ned till Frankrike med en lastbil några gång per år -i Paris häromsistens fanns hur många nollfyror som helst till priser under bolagets - och utan kvotering, det var bara att plocka. Mina Pichon Baron tex var 120 kr billigare per flaska. Det är väl bara att hoppas att Bryssel håller ett vaksamt öga och snart skjuter hela skeppet i sank så att vi kan få köpa en primeur på riktigt.

Frankofilen sa...

Ledsen att jag fortsätter men kan någon förklara varför i hela friden man köpt in så få flaskor? Är inte Svenska Monopolet en hyfsat stor spelare på marknaden med flera miljoner potentiella kunder? Klart man kunde fått flaskorna om man hade velat. Bättre Bordeaux lär ju aldrig samla damm på hyllorna -varför har man inte köpt in fler viner, och varje vin i en mängd på åtminstone x10? Men det är klart, det hade väl tagit hyllplats från bulkvinerna i pappkartong som är Bolagets huvudprioritering...

Magnus sa...

Ja, det låga antalet flaskor är ju ett minst lika stort problem som priserna. 2005 är för dyr för att köpa, men 2004, som faktiskt går att köpa, begränsas istället av att SB tycker att 60 flaskor av varje Premier Cru räcker till den svenska befolkningen. Premier Cru-slotten producerar normalt 150,000 - 200,000 flaskor per år. Sverige får alltså nöja sig med ~0.3 promille av detta.

Jag kan bara instämma i frågan "Varför?"

Johan sa...

Som tur är verkar ju inte 2005-priserna ligga kvar på samma sätt för dom riktigt dyra vinerna, dvs dom som kostar över 10.000/flaska 2005. Och dom billigare slotten höjde ju inte priserna på samma hysteriska vis för 2005:orna.

Det är klart att det fortfarande är höga priser men någon liten flaska kommer man nog att ha råd med.