onsdag 15 augusti 2007

2003 Château Pibran

2003 Château Pibran (186 kr för en halva) är en maffig Cru Buorgeois från Pauillac i Bordeaux, granne med Château Pontet-Canet och ett stenkast från Château Mouton-Rothschild. Detta varma och ojämna år var druvblandingen 65% Merlot och 35% Cabernet Sauvignon. Vinet är ännu alldeles för ungt men vi köpte en halvflaska av ren nyfikenhet.

Vinet är mörkt rött och bjuder på en rik doft av tobak och mycket mogna bär, det märks att det var ett varmt år. Bärdofterna stammar mest från Merlot-druvan: plommon och några körsbär, allt insvept i gräddigt mocca-kaffe. Smaken är mycket fyllig och koncentrerad med sammetslena tanniner och ett överflöd av söta fattoner. Vinet har en varm, tobakssmakande eftersmak med bra längd; ett massivt vin om man betänker att det bara är en Cru Bourgeois, en ganska dyr sådan visserligen. Vinet är outvecklat och faten har för tillfället överhanden i smaken och man ska nog vänta ganska länge för att att de andra smakerna ska få en chans (börja dricka någon gång mellan 2008 till 2012 tycker proffsen, håller till 2016). Det tål att tänka på om man ska lägga några halvflaskor till i källaren.

5 kommentarer:

Frankofilen sa...

Jag hade tänkt köpa den här flaskan imorse (trodde det var ett primeur-parti till bra pris man fått in) men hade alldeles missat att det var halvflaskor till det priset. Valde att avstå. Det blev några 2001 Château Gazin stället.

Magnus sa...

Jag hade också satsat på Ch Gazin om den inte varit slutsåld när jag dök upp vid lunchtid. Pibran var ett slags tröstpris ;-) Och, ja, Pibran är ganska dyr för att vara en Cru Bourgeois.

Frankofilen sa...

Gazin var i stort sett slut innan jag hade passerat kassorna strax före tiotiden (man släppte in oss 9.53 tro det eller ej). Ändå var kön ovanligt kort och många skulle ha whisky. Konstigt parti med 36 flaskor så långt under priset i BS. Konstigt också att inte Stockholm fått fler flaskor -det finns som vanligt kvar i både Malmö och Göteborg. Är väl bara att hoppas att de får in flera. Annars kommer det fler tåg, Magnus ;)

Frankofilen sa...

Förresten intressant att höra vad ni tyckte om typiciteten -kändes som en omisskännelig Bordeaux om än väldigt mogen och varm?

Magnus sa...

Svårt att säga. Pibran 2003 smakar "modern" bordeaux, dvs mycket fyllig, lite gräddig och mogen. Hur mycket av stilen som beror på väldigt mogna druvor och hur mycket som är framvinifierat vet jag inte. Jag ska också erkänna att jag normalt vill ha mer Cabernet Sauvignon i ett Pauillac-vin och saknar därför dofter av svarta vinbär, blyertspenna, etc, som för mig är typiska. Jag tycker också att Merlot-dominerade viner är svårare; de är alltid mindre distinkta för mig. I just detta vin skulle jag önska mig mer komplexitet, men det är nästan orättvist att kräva av en så pass ung cru bourgeois. Mer syra vill jag ha, men det är kanske svårt att från en 2003:a.