tisdag 28 augusti 2007

Semester i Skåne - dag tre

Efter frukost begav vi oss till Boarp för att besöka slaktaren och grönsakshandeln. Efter en stunds beslutsångest bland allt det fina köttet fastnade vi för några kalvkotletter och plockade upp lite färskt bröd hos bagaren. Grönsakerna såg ut att vara vad som var över efter helgen, vi bestämde oss för att vänta tills senare med dem.

Vi åt en lätt lunch och begav oss sedan till Ängelholm för grönsaker och ett besök på systembolaget. Vi hade glömt att packa kockviner, påfyllning behövdes. Det blev några flaskor Ca Bianca, Stoneleigh Sauvignon Blanc 2006 och Vicar's Choice 2006, som liksom Stoneleigh är en Sauvignon Blanc från Marlborough. Vi smakade båda under kvällens lopp och konsensus var att även om Vicar's Choice var ett utmärkt vin för sina 89 kr så var Stoneleigh strået vassare med mer fruktighet och en högre syra.

Middagen blev kalvkotletterna lagade a la Osso Buco, med krossade tomater, vitt vin och gremolata. Till detta hade vi en rejäl form med ugnsrostad potatis och morötter. Rotsakerna var kryddade med kummin och färsk timjan från trädgården samt, naturligtvis, olivolja och balsamvinäger. Till detta ställde vi fram en magnumflaska Morgenhof Premier Selection 2000. Vi har tidigare skrivit om 2001 av samma vin så vi var nyfikna på att jämföra årgångarna. Vinet var djupt mörkrött. Doften var varm och bjöd på gräddiga fat, lite stallbacke, svarta vinbär, körsbär och rökighet. Toner av palsternacka dök också upp efter ett tag i glasen. Smaken var fyllig, frisk, sträv och välstrukturerad med en kryddig och eldig eftersmak. Vi öppnade även en 2001 för en direkt jämförelse. Båda är utmärkta men 2000 hade något mera frukt. Jag ska nog köpa ett par magnumflaskor när jag kommer hem till Stockholm, såvida jag inte skjutit mig själv i foten nu.

Lagom till att vi hade börjat laga middagen fick vi en objuden middagsgäst. En vit labrador-tik kom inspringande genom den öppna altandörren och parkerade sig i soffan. Allmänt rabalder uppstod men då hunden visade sig vara förtjusande älskvärd om än väldigt stressad så lugnade den och vi oss efter några skålar vatten. Vems hund kunde det vara? Mathias gick ut för att se om en ägare fanns i faggorna utan någon större framgång. I slutändan så lyckades vi via polisen få djurjouren att komma och plocka upp hunden.

Till efterrätt hade vi en fruktsallad. Den dressing jag gör till fruktsallad görs som följer:

  • Riv det yttersta gröna av två limefrukter.
  • Pressa i limesaften.
  • Tillsätt nästan lika mycket flytande honung som limesaft.
  • Hacka en kruka basilika grovt och blanda i.
Sedan är det bara att skära ned frukten, röra om och låta det stå och dra i några timmar. Mängden ovan var till en sallad för 6-8 personer.

2 kommentarer:

esping sa...

Är inte Bjäre lite överreklamerat, eller kanske snarare som Bourgogne kuperat, lever sällan upp till sitt rykte och om det gör det så är det för dyrt. I trakterna kan jag rekommendera Heberleins charkdisk i Förslöv, tomatodlingen vid Hovs Hallar samt Mäsinge Gårdsbutik. Köttdisken i Boarp är oslagbar och grönsakshallen brukar vara OK. När det gäller restauranger så brukar G Swenesson i Torekov leverera, särskilt off-season

anha sa...

Tack för tipsen. Vi är faktiskt i skrivande stund i bilen på väg till Heberleins. Köttdisken i Boarp har vi besökt flera gånger denna vecka.