torsdag 2 augusti 2007

Några augustiviner

Vi drack några viner från augustisläppet redan samma kväll för att ta reda på om det finns anledning att köpa fler flaskor av någon av dem. En bordeaux och två sydafrikaner dracks till en enkel pasta följt av en bit lagrad cheddar.

I den första flaskan fanns en alldeles för ung 2005 Château Coufran (179 kr) från den allra nordligaste delen av Haut-Médoc i Bordeaux. Druvorna är mestadels Merlot (85%) blandat med lite Cabernet Sauvignon. Vinet har legat drygt ett år på fat, lustigt nog en blandning av franska och östeuropeiska fat; lustigt därför att de båda sydafrikanerna endast använt franska fat. Färgen är blåaktig och doften bjuder på mörka bär, främst körsbär och kanske slånbär, jord, viol och ganska vaga kolafattoner. Smaken är sträv, fruktig och innehåller en hoprafsad hög med höstlöv. Efter ett tag mjuknar smaken, kanske lite väl mycket, men vinet är mycket ungt och outvecklat. Tiden får visa om de två återstående flaskorna kan hålla Cru Bourgeois flagga högt.

Den första sydafrikanen var 2004 Vergelegen Cabernet Sauvignon (225 kr) från Stellenbosch. Dettat är en ren Cabernet som lagrats två år i franska ekfat. En stor doft av nässlor, örter, rök, stendamm och svarta vinbär möter näsan. Smaken är intensiv, fruktren och mycket frisk, pepparkryddig med balans och väl integrerade tanniner och syror. Vinet har en läskande, lång eftersmak. Mycket bra. Vitalitet är nyckelordet för detta vin.

Sydafrikan nummer två var 2001 Morgenhof Premiere Selection (159 kr), också från Stellenbosch; en bordeaux-blandning (60% Cabernet Savignon, 25% Merlot, 9% Cabernet Franc och 6% Malbec), med det lite ovanligare inslaget av Malbec. Vinet har legat 18 månader på franska ekfat. Doften är mycket animalisk: kassler, bacon-chips. Frukten är körsbär och alltihop är inlindat i trevliga rostade fat, "crème brûlée med bränt socker". Smaken är mogen, med något avrundade tanniner, frukt, choklad och buljong. Drickfärdigt och gott.

I mitt tycke är Vergelegen det bästa av dessa viner och Bordeaux får se sig slaget på "hemmaplan" av sydafrikanerna. Morgenhof var också tillräckligt bra för att motivera sitt pris, men till den ganska örtfriska pastan hade den det lite svårt; där var Vergelegens större vitalitet välkommen. Matchen är visserligen mycket orättvis. Coufran domineras av Merlot, som på den här nivån i mitt tycke har svårt att konkurrera med Cabernet Sauvignon (som, det ska erkännas, är min röda favoritdruva). Dessutom är Coufran helt omogen, så dra inte alltför stora växlar på denna riggade jämförelse. Spring däremot ut och köp några flaskor 2004 Vergelegen Cabernet Sauvignon.

1 kommentar:

anha sa...

Med mina begränsade vinlagringsmöjligheter kommer jag nog köpa några Morgenhof och dricka dem inom det närmsta året - även om jag hade Vergelegen som favorit jag med. Det var också kul att ha en gammal hederlig släpp-provning. Vi kanske ska återuppta den traditionen?