måndag 27 augusti 2007

Semester i Skåne - dag två

Söndag och det mesta är fortfarande stängt på Bjäre-halvön. Vi har åkt för att plocka upp en kompis. Vi hittar en ICA där vi handlar lite mer för dagens lunch och middag. Tillbaka i stugan gör vi lunch: "Tomatoes, onions, nice crispy bacon..." - med äggröra. En lunch värdig en hob. Detta är ju inte riktig vinmat, vi dricker folkbärs till. Inget ont om folkbärs, ibland sitter det helt rätt.

Vi bestämde oss för att göra pizza till middag. Tomatsås sjöd, ost revs, deg knådades och jästes, diverse korvar, rökt lufttorkad skinka och späda spenatblad förbereddes. Till detta drack vi en Chianti för lite italiensk inspiration. Brolio 2005 Chianti Classico. Vinet är ungt blårött. Doften känns ung med kryddiga fat och körsbär. I munnen är det medelfylligt, väl balanserat med bra friskhet och strävhet och mera av körsbären i eftersmaken.

Till pizzan övergav vi Italien (ok, det var slut) och halade fram en spanjor, Clos Galena 2004. Även detta vin är ungt. Doften är varm och eldig med vaniljiga fat, läder, katrinplommon och röda vinbär. Även här hittar vi en god balans mellan friskhet och strävhet. En fyllig smak med röda bär, torkad frukt och en liten bitterhet i svansen. Elden i doften bekräftades med en titt på flaskan, 15%, en varm sommar i Spanien 2004?

På kvällningen tar vi fram whiskeyn. Bland annat en härlig 10-årig Ardbeg. Rena godiset för någon som jag, som gillar känslan av att jag doppat näsan i en tunna tjära. Ardbeg 10 är maffigt rökig, men inte riktigt lika vildsint som Laphroaig 10.

Inga kommentarer: