söndag 9 september 2007

2001 Château Batailley

Till en klassisk Oxfilé Provencale dricker vi en tvättäkta Grand Cru Classé från Pauillac i Bordeaux, om än att det bara är en femte-cru, nämligen 2001 Château Batailley (299 kr). Vinet är dominerat av Cabernet Sauvignon, men innhåller även Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot.

Doften är klassisk bordeaux: svarta vinbär, blyertspenna och mandelmassa som när man lyfter på locket på en semla. Här finns också nyskuren palsternacka, sockerslungade rotsaker och en gnutta lakritsrot. Doften påminner en hel del om den Château Pichon Lalande vi drack i somras. Doften når naturligtvis inte upp till Lalandes höjder, men släktskapet är tydligt.

Smaken är medelfyllig, med friska syror och en markant kryddighet, men den är också lite ihålig och vi hittar en liten stjälkighet i eftersmaken. Tanninerna är tydliga men silkiga och lätthanterliga. Som matvin fungerar Batailley bra, men svagheterna står ut lite väl mycket när maten är slut. Doften är betydligt större än smaken.

Det här är egentligen inget dåligt vin alls, det är en helt ok bordeaux från ett helt ok år. Det är priset det är fel på; det är nog bara i Bordeaux (och i Bourgogne) man regelmässigt kan ta ut 300 spänn för ett vin som är värt ungefär hälften. Skärpning!

Fler var nyfikna på detta vin: Finare Vinare drack samma vin samma kväll och vi tycks vara på samma våglängd.

16 kommentarer:

finare & vinare sa...

Ännu en virtuell provning av oplanerat slag. Vad kul!
Vad sägs om en planerad virtuell provning framöver: Ett eller ett par viner och en tid för publicering. Så många som har möjlighet skriver...

mvh,
Finare & Vinare

Magnus sa...

Bra idé! Vilka viner skulle vara lämpliga för en dylik provning? Något som går att få tag på naturligtvis, men i övrigt? Ett vin eller flera? Vitt eller rött? Dyrt eller billigt?

Frankofilen sa...

Kul förslag , jag är gärna med med reservation för att vi försvinner till Rom inom kort. Kanske lika bra att ta det redan nu i veckan och en tid framöver?

Ett vin jag själv är sugen på att prova är Potels 2005 Morey-Saint-Denis Vieilles Vignes. Det finns gott om flaskor kvar, det är relativt billigt och jag är själv nyfiken på om man skall köpa på sig ett lager, M-S-D blir inte billigare än så här ens på bynivå och årgången känner ju alla till. Själva provningen kan nog också bli intressant - vinet har fått relativt svalt mottagande i Sverige men Allen Meadows/Burghound som jag själv anser vara den bäste på Bourgogne ger köprekommendation och skriver bla "...I like the character and style as well as the overall quality standard here. (88-91)" vilket är högt för att vara honom. Kan nog bli en del diskussioner.

Magnus sa...

2005 Potel M-S-D V.V. låter som ett utmärkt förslag. Det finns kopiösa mängder kvar av detta vin på SB (det måste verkligen ha skrivits ned?) och vi hade redan en bourgogne-drickar-kväll inplanerad till på tisdag, så detta vin passar utmärkt för vår del. Hoppas det passar F&V också?

Johan sa...

Kul ide! Förrutom bourgogner på tisdag så tänkte vi dricka rhoneviner på lördag. Det kanske skulle passa med en virtuell provning av någon av Guigal:erna från septembersläppet (Brune et Blonde eller d'Ampuis)?

-Johan

anha sa...

Föreslår Gevrey-Chambertin La Justice 2005 (nr 99590) att provas med MSD.

Magnus sa...

La Justice har iofs F&V redan druckit med gott betyg, men det hindrar ju inte att vi andra dricker den.

Det kanske räcker med att spika ett gemensamt vin (nämligen Potels 2005 Morey-Saint-Denis Vieilles Vignes) så blir inte uppdraget övermäktigt för dem som inte har så många strupar att uppbringa en tisdagskväll.

Frankofilen sa...

Mottagandet har väl inte varit iskallt, men inte heller superentusiastiskt. Röttorp delade ut 16,5 poäng, Per Bill 89 och BKWine 15. Att det finns så många flaskor kvar beror nog också delvis på antalet som släpptes: 1600 st.

Hur som helst, om alla tycker det är ok så föreslår jag att vi bestämmer det här vinet? Vi försöker prova på tisdag också, i vilket fall som helst innan helgen.Jag tror ett vin är lagom för oss så här första gången och en vardag ;)

finare & vinare sa...

Vilken effektivitet! Potels 2005 Morey-Saint-Denis är vi också nyfikna på - och har anskaffat. När ska vi publicera? Helst ett givet klockslag, typ klockan 22...

mvh,
FInare & Vinare

Frankofilen sa...

hehe, vi har nog redan en uppfattning om vinet strax före sextiden efter dagishämtning och gemensam "familjemiddag" men kl 22 är väl bra. Annars tycker jag inte det är himla noga att allt presenteras på samma gång -vi har säkert nog integritet att skriva vad vi tycker ändå och har man en mer seriös trevlig provning med flera viner är det kanske svårt att få upp en post i tid. Det kanske räcker om vi siktar på tisdag kväll?

Hoppas så många som möjligt är med och smakar över nätet. Alla är ju såklart välkmomna -ju fler åsikter desto roligare. Det är väl bara att posta en TN som kommentar på valfri blogg om man inte har eget utrymme på nätet. Johan, du har lämnat mycket intressanta kommentarer på alla våras bloggar länge nu, och verkar dricka rejält intressanta viner - är det inte ett gyllene tillfälle att starta din egen vinblogg? ;)

Johan sa...

:-) Jag skulle ju kunna lägga till en blog på http://wine.bevemyr.com eller så är jag nöjd med att figurera i bakgrunden i inläggen på Drucket...

Frankofilen sa...

Ledsen Johan, visste inte att du tillhörde gänget bakom Drucket -din profil var blank tidigare.

Johan sa...

no problem. Jag bad just Magnus lägga till mig så jag kan skriva egna inlägg :-)

Frankofilen sa...

Då antar jag att allt är bestämt inför imorgon? Sikte på publicering vid 22-tiden? Vi verkar inte ha orsakat någon köpfest på SB iallafall, fyra flaskor M-S-D har sålts på Regeringsgatan idag enl hemsidan ;)
Hoppas många är med och tycker kring vinet.

Magnus sa...

Ja, vi provar (bland annat) Potels MSD 2005 ikväll, tisdag. När det gäller publiceringstiden siktar vi på kl 22, men det kan bli senare av logistiska skäl.

Beroende på hur provningen går kanske det blir en köpfest efter bloggkavalkaden ;-)

Frankofilen sa...

Hehe, har redan smakat. Blir jäkligt spännande att höra vad alla tycker.