måndag 10 september 2007

2005 E. Guigal Côtes du Rhône Blanc

Alsace marknadsför sig numera som den region vars viner passar bäst när det står asiatisk mat på bordet. Druvor som Pinot Gris och Riesling fungerar i de allra flesta fall alldeles utmärkt till kinesiskt, thailändskt eller till och med japanskt (däremot knappast till indiskt). Även Tyskland och Österrike (där man också kan lägga Grüner Veltliner till denna druvlista) kan naturligtvis också bidra med viner som passar till dessa rätter. En fjärde druva som gör sig mycket bra till asiatiska rätter är den kryddiga Viognier som har sitt ursprung i Rhône.

Systembolaget har tyvärr mycket få Rhône-viner baserade på Viognier, åtminstone i den prisklass man normalt associerar med sin hemtagna pappkartong asiatiskt käk. Det finns en handfull viner från Condrieu i norra Rhône, men de klockar alla in runt 300 kronor, vilket är för mycket för thai-curryn en regnig måndagskväll.

Men det visar sig att i beställningssortimentet finns 2005 E. Guigal Côtes du Rhône Blanc (106 kr). Vi provar: doften innehåller melon, citrus och något som bäst beskrivs som typisk Viognier-krydda. Vinet är smakrikt, fruktigt och syrligt med spår av grönt te. Ett rättframt, välgjort och gott vin som passar mycket bra till kvällens thai-mat. Detta vin är nog så bra som Guigals röda Côtes du Rhône (som det i och för sig var ett tag sedan vi drack), så varför finns inte det vita i det ordinarie sortimentet? Där finns helt klart ett hål att fylla.

Inga kommentarer: