fredag 14 september 2007

Delamotte Cuvée Operakällaren Blanc de Blancs

Vi drack för någon vecka sedan en flaska Delamotte Cuvée Operakällaren Blanc de Blancs (289 kr) eller "Champagne OK" som det också står på flaskan. Denna champagne är gjord på en blandning av Chardonnay-druvor från byarna Le Mesnil, Avize och Oger och innehåller bland annat druvor som blir över de år man låter bli att tillverka kult-champagnen Salon. Det verkar dock inte som om vår flaska hade mycket gemensamt med Salon.

Doften hade vi ganska roligt åt: först fuktig halm, eller mer precist, "det man hittar när man grävt sig djupast in i en väljäst höskulle en mörk höstnatt: The Heart of Darkness". Sedan hittade vi även surpäron, lök, animaliskt fett och något som en person i sällskapet (som vill förbli anonym) beskrev som "laktosintolerant katt". I den friska, torra och ganska riviga smaken fanns dessutom en hel flaska Pommac.

Ja, tänk vilken variation Chardonnay-druvan kan uppvisa när den vinifieras i Champagne.

Det kan ju faktiskt ha hänt något med den här flaskan, för andra recensenter har mer normala beskrivningar av detta vin (brödig, äpplig, lite jästig, osv). Vinet måste också ha varit lite bättre än vad anteckningarna så här i efterhand antyder, för flaskan tog slut; det blev inte en droppe kvar.

Inga kommentarer: