tisdag 4 september 2007

2004 Nino Negri Sassella Le Tense

Ett tips vi fått på ett bra men inte alltför dyrt vin är 2004 Nino Negri Valtellina Superiore Sassella Le Tense (126 kr). Chiavennasca står det på etiketten, men det är Nebbiolo i flaskan; Chiavennasca är nämligen den synonym som används för Nebbiolo i appellationen Valtellina Superiore, som ligger i Lombardiet, långt norrut i Italien, uppklämt mot den Schweiziska gränsen. Enligt Nino Negris sajt är druvorna "picked by hand and vinified by the red wine method" och det låter ju bra. Dessutom lagras vinet dels 15 månader på barriques, dels 24 månader i stora ektunnor, och får sedan ligga till sig ytterligare en tid i flaskan innan de börjar säljas.

Vinet har en mycket klar färg, nästan åt Pinot Noir-hållet. Doften är elegant, körsbär med nypon, mandelmassa med grädde, torra örter, violpastiller och torkad frukt, fina fattoner. Smaken är även den elegant, medelfyllig, med bra syror och en hel del tanniner kvar. Vinet är kryddigt och läskande med lite viol även i smaken. Mycket gott och matpassande. Efter ett öppnat dygn i kylen kan vi dessutom lägga till spår av en tawny port i doften. Vänsterprassel i kylskåpet?

Är Le Tense bättre än Pio Cesare Langhe Nebbiolo i (nästan) samma prisklass? Le Tense är något elegantare (en term som tycks vara nyckelordet för detta vin), och som Finare Vinare säger, kanske mer lagringsvärt, men vilket av de två vinerna som är bäst för tillfället, det är en smaksak. Båda två är riktigt bra viner.

1 kommentar:

Frankofilen sa...

Trevlig läsning. Jag var mycket imponerad av 2003:an och ser fram mot den här. Bästa årgången sedan 1997 enligt Gunnar Westlings Barolobrev. Det är viktigt att komma ihåg att det ju faktiskt finns en hel del riktigt bra viner i ordinarie sortimentet och inte stirra sig för blind på de tillfälliga lanseringarna.