onsdag 12 september 2007

2005 Nicolas Potel Volnay Vieilles Vignes

Det andra vinet av Nicolas Potel vi drack igår kväll var 2005 Nicolas Potel Volnay Vieilles Vignes (255 kr). Vi har förflyttat oss söderut till Volnay och Côte de Beaune, men även här är det gamla stockar som gäller. En fjärdedel av druvorna kommer från Premier Cru-gårdar och även detta vin har lagrats ett år på franska ekfat. Här var Potel dock lite försiktigare med den nya eken, endast en tredjedel var nya fat.

En ganska komplex doft möter näsan: stenbrottsrök, kryddnejlika, nässlor, smörkola, bittermandel och mörk choklad. Frukten finner vi i form av av bigarråer och jordgubbar. Smaken är nästan fyllig, rejält sträv med lite torra tanniner, bärig och sötfruktig med bra syra, diskreta fattoner och en liten sälta. I den ganska långa avslutningen smakar vinet mörka plommon. Passar väldigt bra ihop med en halvhård getost vid namn Le Napoleon.

Detta är fortfarande ett mycket ungt vin men med bra potential. Det smakar redan nu mycket bättre än Potels Morey-St-Denis från samma år, ett vin som vi med viss svårighet drack vid samma tillfälle, men det bör nog ligga ned i åtminstone tre-fyra år innan man öppnar nästa flaska.

Inga kommentarer: