torsdag 20 september 2007

En helt vanlig dag på jobbet

Nja, inte helt vanlig men ofta kan vi arbetskamrater njuta av varandras sällskap under trevliga former. Just idag hade vi förmånen att avsluta arbetsdagen med en pokerturnering med en Nintendo Wii i potten följt av en härlig vertikalprovning av fyra årgångar av Poliziano Asinone Vino Nobile di Montepulciano, 2000, 2001, 2003 och 2004.

Finare Vinare har tidigare provat 2004an och beskrev då vingård och vinifiering så jag ödslar inte någon tid på att skriva något om det, utan går direkt på provningsnoteringarna. Att notera är att samtliga fyra årgångar håller en hög och jämn kvalitet. Det är fina skillnader och humöret och tillbehören avgör vilket av vinerna som är favorit, och det skiftar fram och tillbaka under kvällen. Vinerna hade luftat i flaskan under fem timmar och ca 30 minuter i glasen innan vi började. Provningslokalen var mättad med trevliga aromer när vi anlände och det satte verkligen stämningen och förväntningarna högt.

2004 Poliziano Asinone
- Färgen är vackert rödblå. Doften är fruktig med toner av körsbär och cassis. Det finns lite fattoner i botten men frukten överväger. Anar en fläkt av choklad. Smaken är fyllig, god, rejält sträv med eldiga körsbär. Eftersmaken är mycket lång med en kryddig avslutning.

2003 Poliziano Asinone - Färgen är mörkröd med endast en aning blått i kanten. Doften är eldig och bjuder på mandelmassa, choklad, kaffe och marachinokörsbär. Fattonerna är också här rätt tillbakadragna. Smaken är god, medelfyllig till fyllig med påtaglig strävhet. Det finns gott om frukt och en trevlig kärnig bitterhet i den ganska långa eftersmaken.

2001 Poliziano Asinone - Färgen är mörkröd. Doften stoltserar med gräddiga fattoner toppade med marachinokörsbär, choklad och senare kaffe. Smaken är återigen god, fruktig, med körsbär och en lång eftersmak med en angenäm bitterhet.

2000 Poliziano Asinone - Färgen är mörkröd. Doften är gräddig, eldig, med körsbär och torkad frukt. Toner av choklad och kaffe kommer också fram. Smaken är god, fyllig, mogen och fruktig. Eftersmaken är lång och elegant med en kryddig knorr.

Vi avslutar vinerna tillsammans med lite bröd och goda ostar, gruyere, en halvhård italiensk getost och en krämig getost med roquefortmögel från Spanien.

Solokvist är min favorit 2000 men med ostarna tycker jag att 2003an gjorde sig bäst.

Inga kommentarer: