tisdag 18 september 2007

Côte-Rôtie-middag, del 3

Tredje delen av denna följetong om Côte-Rôtie-middagen är ett uppsamlingsheat för de viner som dracks lite här och där under middagen.

Som välkomstdrink bjöds vi på champagne, närmare bestämt 1998 Nicolas Feuillatte Champagne Brut Blanc de Blancs (286 kr). Doften var brödig, fruktig och fräsch, med en nybakad rabarberpaj i glaset. Den mogna, krämiga och balanserade smaken bjöd på päronmust och lite sherrytoner. Det här var mycket champagne för pengarna.

Det första vinet till bords, som dracks som en slags förrätt, blev ett vitt vin från norra Rhône, en Condrieu vid namn 2005 Domaine Stephane Montez Condrieu Les Grandes Chaillées (305 kr). Doften visar upp persika, violer, jasmin, muskot och en vicks blå i bakgrunden. I den ganska mjuka smaken hittar vi frukt, fat och asiatiska kryddor. Eftersmaken är medellång med en liten eldighet. Detta vin har en typisk och mycket bra viognier-karaktär, men saknar lite bett syrorna (vilket i och för sig kan ha berott på att vinet inte riktigt hann kylas ner till en lämplig serveringstemperatur innan vi slök det).

Som reservvin till Côte-Rôtierna fanns en 2003 Gemtree Vineyards Shiraz Obsidian (291 kr) från McLaren Vale i södra Australien redo, en Shiraz kan ju ersätta en Syrah. Nu behövdes inget reservvin, alla Rhône-viner var vid god vigör, men vi drack upp det ändå; vinet fanns ju där.

En intensiv doft av mörka bär, krämig fatvanilj, hallonsylt, choklad, gummi och en stor gräddig jordgubbstårta stiger ur glaset. Vinet är ungt, ganska strävt, eldigt, mycket fylligt och har en nästan söt smak (det är ett torrt rött vin, men jämfört med de närvarande Rhône-vinerna så drar det här iväg åt port-hållet). En eldig lång eftersmak följer.

Ett kraftfullt och gott vin, men detta är ett typiskt exempel på en australisk shiraz som delar tyckarna i två läger: älska eller hata. Själv dricker jag gärna ett glas av detta, men knappast en hel flaska, och inte gärna till mat. Där är Syrah från Rhône helt klart att föredra (och innan den rasande brevstormen begraver mig: därmed inte sagt att det inte finns ett stort antal Shiraz-viner från Australien som passar alldeles utmärkt till mat).

Inga kommentarer: