onsdag 12 september 2007

2005 Antonin Guyon Gevrey-Chambertin La Justice

Den tredje purunga bourgognen från 2005 vi drack igår var inte en Potel utan en brygd skapad av Antonin Guyon. Vi är nu tillbaka i Côte de Nuits, i Gevrey-Chambertin, och vinet i fråga är 2005 Antonin Guyon Gevrey-Chambertin La Justice (275 kr). Detta vin har lagrats hela 18 månader på fat (varav 30% nya), vilket är något förvånande med tanke på de förhållandevis diskreta fattoner vinet uppvisar.

Hur smakar det då? Vinet har en yppig doft av hallon, blåbär, nejlika, sockerärter och bränt gummi. Efter en stund ansluter en del marina dofter: nyskalade räkor och salta havsvindar som för med sig dofter av färsk tång. Dessutom hittar vi köttbuljong och en liten kryddbukett. Smaken är rik, inte alltför sträv, mycket fräsch och balanserad, med en härlig hallonfruktighet och suveräna vitala syror. Ett glatt vin med en lång och ihållande eftersmak.

Detta är ett mycket gott vin som förvånansvärt nog är drickfärdigt redan nu i sin extrema ungdom. Detta var helt klart kvällens bästa vin. Rekommenderas starkt, och än så länge så finns det ganska gott om flaskor kvar på Systemet, så skynda!

Finare Vinare tyckte också om La Justice.

2 kommentarer:

Frankofilen sa...

Låter gott! Meadows delar ut lika många poäng som till Potels M-S-D ;)
...vilket förstås är en bra påminnelse om poängs egentliga meningslöshet -det är stilen, egna smaken, tillfället, flaskan etc som är viktigt.

Anders sa...

Det var verkligen kul med en god Bourgogne som dessutom var prisvärt - mums. Jag gillade också Volnayn men La Justice var ett står vassare. Härligt balanserat vin.