lördag 1 september 2007

2004 Villa Maria Pinot Noir Taylors Pass

Villa Maria Estate är en av Nya Zeelands mest kända vinproducenter. De gör vin på i stort sett alla druvor som behagar växa i Nya Zeeland och är en helt korkfri zon; alla deras viner försluts med skruvkork. Vi drack 2004 Villa Maria Pinot Noir Taylors Pass (291 kr), ett av deras mer exklusiva viner som är lagrat ett knappt år på franska ekfat varav en majoritet var nya.

En underbar Pinot Noir-doft med gräddiga plommon ("Rosendals plommonmarmelad med vaniljstång"), höst-rotsaker, "solvarma barr i en mossig granskogsdunge" och lite cykelverkstad. Därefter följer en elegant och balanserad, rik och silkeslen smak, fat men inte för mycket fat och inte alls omogen. Eftersmaken är lång och ganska eldig (vinet håller 14.5%). Det här är inte långt efter en riktigt bra bourgogne, inte efter alls om man tar hänsyn till priset; en riktigt bra bourgogne kostar ofta mer än så här. Ett mycket bra vin som är drickfärdigt redan idag även om längre lagring förmodligen skulle ge mer komplexitet.

Till vinet lagade vi en ganska ovanlig pastarätt signerad Mario Batali: Tagliatelle med palsternacka och pancetta. Pancettan tärnas, bryns och dess fett får smälta ned, fläsket lyfts ur pannan och halvcentimetertjocka palsternacksskivor steks nästan knapriga i det smälta pancetta-fettet. Salta, peppra och ha i hackad bladpersilja den sista minuten i pannan. Palsternackans sötma matchade det eklagrade Pinot Noir-vinet perfekt. En mycket lyckad kombination.

1 kommentar:

Anonym sa...

Underbar bild med katten!