onsdag 5 september 2007

2004 Clos Bagatelle La Gloire de Mon Père

2004 Clos Bagatelle Saint-Chinian La Gloire de Mon Père (222 kr) är ett vin från appellationen Saint-Chinian i Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Druvblandningen visar på vinets hemmahörighet i ett medelhavsklimat, 40% Mourvèdre, 30% Grenache och 30% Syrah, och vinet har legat drygt ett år på nya franska ekfat. Den tunga flaskan har en ovanlig och mycket snygg form, men en varning utfärdas för flaskans bristande stabilitet; vi höll på att få vinet i knät.

Doften är stor och inleder lite jordigt och animaliskt (rökt korv) men snart visar glaset upp utvecklad frukt med söta körsbär, plommon och björnbär. Här finns också en hel påse vingummi, torra örter och mörk choklad. I munnen är vinet smakrikt, yppigt och munfyllande, harmoniskt och fortfarande ganska strävt men inte outvecklat. I smaken återkommer både körsbären och plommonen från doften, men här finns även läder och en gnutta chili. Ovanpå alltihop ligger en tydligt lager av romtopf - rom-marinerade blåbär, hallon och smultron, nästan lite portvinstoner. Det här är ett strålande gott vin som smälte ihop perfekt med den Boeuf Bourguignon det serverades till. Passa på att inhandla några av det femtiotal flaskor som i skrivande stund finns kvar på Systembolaget, detta är ett riktigt vinfynd.

1 kommentar:

finare & vinare sa...

Ja visst, glöm för bövelen inte bort det här toppvinet. Så gott! Just nu har alla mycket nyheter att fundera över, men det här ska man verkligen inte missa. Bouef Bourgignon låter perfekt till...