Middagen från helvetet (eller hur man lagar en avancerad middag som man också hinner äta)
Middagsgästerna sitter vid bordet. Värdparet ställer triumferande och lite lätt svettiga fram en häftig förrätt. Några minuter senare tittar värdparet oroligt på varandra och sneglar lite nervöst ut mot köket för att sedan ursäkta sig och försvinna iväg. Från köket hörs snart slammer från kastruller samt stressad konversation när det upptäcks att spisen har en platta mindre än vad som behövs för tillfället. Huvudrätten kommer omsider till bordet och njutes i några minuter innan värdparet återigen försvinner ut i köket med en lätt panik i blicken. Mer skrammel hörs när man försöker skapa utrymme bland använda kastruller och bunkar för att preparera efterrätten. Detta är dock det sista som ska lagas. De tappra kockarna kan till slut torka svetten ur pannan, koppla av och njuta av efterrätten - tills de kommer ihåg hur köket ser ut.
Vem känner igen denna situation?
Jag har sett den ett antal gånger. Jag har gjort det själv och jag har sett andra göra samma sak när matintresset börjat spira och man i entusiasm komponerar - Middagen från helvetet.
Rätterna passar i och för sig ihop väl och är mycket goda och spännande men man har helt glömt att man både ska laga maten och äta den tillsammans med sina gäster. Valet har skett utifrån häftiga bilder i kokböcker och tidningar men utan hänsyn till den logistik som krävs när man ska laga 3-5 rätter. Här följer några råd och tips om hur man kan undvika detta skräckscenario:
- Gå igenom alla recept och lista upp alla delmoment i dem, skriv ned dem om du är nybörjare. Fundera på hur lång tid varje moment tar och när det behöver utföras i förhållande till serveringen. Markera vad som kan göras långt i förväg, kort i förväg och vad som måste ske i direkt anslutning till serveringen. På detta sätt kan du enkelt se om det finns många moment som kommer krocka i tid och du kan också se om du får problem med för få spisplattor eller för få ugnar (jodå, jag har lyckats med att behöva en ugn mer än jag hade tillgång till). Undvik en meny där alla rätter har många eller tidskrävande moment direkt i anslutning till servering och ätande. Överplanera tills du fått in vanan och gör detta mer eller mindre automatiskt. Kom ihåg att planera in tid för att duscha och fräscha upp sig i lagom tid.
- Lek TV-kock och hacka och skär allt i förväg. Detta gör att när man kommer till själva matlagningen slipper man sådana roliga övningar som att hacka tre sorters grönsaker samtidigt som man bevakar två kastruller på spisen. En annan fördel är att man kan diska undan skärbrädor och knivar innan man fortsätter med matlagningen och frigör på så sätt arbetsytor. Kom dock ihåg att vissa saker kan oxidera och behöver ligga i vatten eller droppas med citronsaft eller något annat syrligt.
- Gör så mycket i förväg som du bara kan och modifiera recepten om det behövs. Till exempel kan många såser kan göras i god tid och blir ofta godare av att få stå till sig. Tänk dock på hygienen.
- Diska, diska, diska. Så fort ett moment är klart, diska de redskap du använde. Det gäller att hålla undan så länge man kan. Om köket är i kaos redan vid förrätten är du på god väg mot katastrof. Om du innan slutmonteringen av förrätten har allt undandiskat och alla ytor rentorkade ligger du bra till.
- Helstek köttet. Visst är det kul att lägga upp maffiga stekta entrecôter men om ni är åtta till bordet kan det vara svårt att ha stekpannor nog. Dessutom är det inte så kul att springa ut i köket och stå i stekos i 10-15 minuter mellan förrätt och huvudrätt. Att helsteka är ett betydligt stressfriare sätt att laga stora mängder kött. Det blir ofta godare också. Entrecôte, lammrack, kotlettrad, karré, oxfile, lammytterfile ... listan är lång. Detta råd kan naturligtvis tillämpas på fisk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar