tisdag 11 september 2007

2005 Nicolas Potel Morey St. Denis Vieilles Vignes

"...and the votes from Swedish jury are..."

Detta är den första koordinerade virtuella vinprovningen i den svenska vinbloggosfären. Ett antal vinbloggare dricker ikväll samma vin för att ge en mer mångsidig bild än vanligt av ett i förväg utvalt vin. Andra omdömen hittar ni hos Finare Vinare och Frankofilen.


Kommunen Morey-Saint-Denis ligger inklämt mellan sina två mer namnkunniga grannar, Gevrey-Chambertin och Chambolle-Musigny i Côtes de Nuits. Vinet vi ikväll dricker från denna appellation är 2005 Nicolas Potel Morey St. Denis Vieilles Vignes (197 kr). Pinot Noir-druvorna kommer från gamla stockar, minst 60 år ska de vara, och vinet är lagrat ett år på franska ekfat, varav två-tredjedelar var nya.

Mannen bakom detta vin är Nicolas Potel, som har sina rötter i Domaine de la Pousse d'Or. Han startade dock en egen negociant-firma 1997, Maison Nicolas Potel, efter hans fars frånfälle. Vi hoppas Nicolas är en man med synnerligen god hygien (bilden är lånad från Potels sajt).

Det finns gott om Potel-viner på Systembolaget för tillfället och samtidigt med detta provade vi bland annat ett annat Potel-vin; mer om det under morgondagen (lovar Magnus).

Det är med viss oro vi konstaterar att den första dominerande doften är dynga följt av avlopp. Vill vi vara snälla kan vi kalla det durianfrukt. Därpå följer gamla kolabönor, smörsyra, kaffesump, målarfärg, jästa körsbär, kåda och oidentifierat skumgodis.

Vinet är ganska strävt, kartigt, bittert, stjälkigt med en aggressiv syra. Det börjar illa men blir något bättre alltmedan kvällen går. Endast en av fyra deltagare hävdade att han kunde dricka ur sitt glas, men detta visade sig sedan vara en lögn. Eftersom vinet fått goda omdömen på annat håll så misstänkte vi därför att vi fått en dålig flaska. Ett andra omdöme inkom dock från en samtidig provning i Uppsala, där nästan exakt samma ord användes för att beskriva vinet. En dålig tunna alltså?

Inte riktigt det resultat vi väntat oss, men vi ser med spänd förväntan fram emot övriga omdömen om detta vin.

17 kommentarer:

Frankofilen sa...

Haha vad kul att det funkade -och att läsa alla omdömen! Var skall man kommentera? Börjar här iallafall.

Thomas Lindgren sa...

Kul att ha deltagit!

Vi luftade vinet ungefär en timme och provade sedan med resultat som ovan. Tyvärr verkade det heller inte ha blivit bättre efter c:a fem timmar, strax innan vi avslutade för kvällen. Jag kan inte föreställa mig att vinet borde dofta eller smaka så här, så vad har hänt?

Frankofilen sa...

Jag var ju i och för sig inställd på en hel del "funk", men när jag korkade upp i eftermiddags var det nära att jag öppnade en flaska till bara för att se. Jag vet ju inte hur er flaska var, men vi gillade vinet men det fick lång luftning inklusive många skummande omhällningar inna middagen. Det är väl möjligt att vi ändå har druckit "samma vin" -men tycker olika? Eller så finns det grader i sumpigheten.

Finare Vinare sa...

Det där låter inte kul... Det tycks som att alla hittat unkna inslag: blomstervatten, akvarium, funk, avlopp, you name it... reduktion? Vad åt ni till? Vi verkar överens om att vinet inte är drickbart idag utan mat. Men sen skiftar ju intrycken! Vi öppnade två flaskor, båda luftade en timme först. Fanns några skillnader var den ena aningen mer rökt och den andra något mer kartig. Men i stort sett hyfsat lika. Ett embryo idag, ett färdigt vin om fem år.

mvh,
Finare & Vinare

Frankofilen sa...

Proffset Allen Meadows skriver ju, om någon är intresserad, "A potent nose of reduction, spice and a hint of floral aromas leads to rich and nicely defined middle weight flavours that possess good vibrancy and despite the funk on the nose, there is real freshness to the punchy and persistent finish. I like the character and style as well as the overall quality standard here. (88-91)/2013+"

Frankofilen sa...

och jag tror att det räcker att man går till Regeringsgatan på lunchrasten imorgon om man vill ha chansen att köpa någon av de 192 resterande flaskorna efter att ha läst det här ;)

Anders sa...

Efter 4-5 timmar i glaset var min initialreaktion inte längre att rygga tillbaka inför doften. Jag har druckit rejält sträva viner förut, men detta hade en bitter stjälkighet i smaken som jag inte alls gillade. Kanske flaskvariation, kanske ett fall av "älska eller hata". Hur som helst tycker jag det var kul att göra denna virtuella parallellprovning och ser fram emot framtida övningar av samma slag.

Magnus sa...

Det var en kul övning. Trots att kvällens vin inte föll någon på läppen så hade vi alla kul under provningen.

Vi var fem personer som bedömde två flaskor av detta vin och ingen kommer att köpa fler flaskor. Vinet blev bättre efter flera timmars luftning, men långt ifrån bra. Det kan hända att det är ett embryo, men de andra vinerna vi drack under kvällen var så mycket bättre, så ingen tyckte att det finns någon anledning att ödsla pengar på detta vin. Potel kan bättre.

Vi åt ostar till vinerna, utvalda av Androuet för att passa till unga bourgogner, och till de andra två bourgognerna var ostarna utmärkta.

Vi deltar gärna i samma provningsform igen, vi är inte fega ;-)

Frankofilen sa...

Stjälkigheten misstänker jag beror på vinifiering utan någon "destemming" -varken undermogna eller värmestressade fenologiskt omogna druvor känns troligt i denna årgång. Man kan väl gissa (hoppas? önsketänka?) att det ger sig med lagring. Vinet är ju verkligen vansinnigt ungt.

Frankofilen sa...

Jag kanske var otydlig i min post men vi tyckte ändå vinet var gott till maten efter all luftning. Kändes som man fick en glimt av framtiden och den var inte så illa som man befarade efter första sniffen. Men fler flaskor blir det nog inte -finns ju så mycket att välja på. Vi har dessutom en kvar så det blir returmatch någon gång ;)

Finare Vinare sa...

Vi skriver under på Allen Meadows omdöme. Vi gillar stilen - traditionell "vin de garde". Möjligheterna finns. Nu är det bara att ha tålamod!

mvh,
Finare & Vinare

Johan sa...

Kul som sagt! Inte ett vin som föll mig på läppen men det är ju möjligt att det blir bättre med tiden, även om det inte är uppenbart för mig. Den andra Pontel:en som vi provade var, som Magnus skrev, betydligt godare och bara några tior dyrare.

Göran sa...

Jag var inte bekant med ordet "reduction" som Allen Meadows / Burghound: "A potent nose of reduction ... " använder.

Jag letade lite på nätet för att utbilda mig själv. Jancis Robinson skriver om Screwcaps and reduction in wine:

[Reduction] "Hydrogen sulfide has been present since the first wine has ever been produced. It is typically a by-product of a lack of nitrogen in the vineyard which then appears during fermentation when yeast which utilise nitrogen for energy become stressed through perhaps a cold or hot fermentation temperature and release hydrogen sulfide.

If a winemaker does not remove the hydrogen sulfide the risk is that the wine will form the more serious mercaptans and in essence be unusable. Hydrogen sulfide gives the wine a sulfurous rotten egg smell which overpowers the wine and prevents the true aromas of the wine being expressed. The addition of small amounts of copper sulfate has been proven to remove the hydrogen sulfide from wine if acted upon early enough in the process. Traditionally the French used copper pipes and fittings which they passed wine through and so removed any hydrogen sulfide. Similarly, if you have a glass of wine showing some of these rotten egg, sulfurous characteristics, putting a copper coin in the glass will remove the hydrogen sulfide and display the true characters of the wine. With the progression and development of winemaking most wineries now use stainless steel for transferring wine so have to consider other means of cleaning a wine up."

Stressad jäst, jo ja tackar. Det är inte bara kocken som blir stressad utan även Jästerna ;p Dags att leta upp några gamla femöringar och stoppa i vinglaset med andra ord :o)

Den evigt hjälpsamma wikipedia kan också utbilda oss om Mercaptans (thioler):

"In organic chemistry, a thiol is a compound that contains the functional group composed of a sulfur atom and a hydrogen atom (-SH). Being the sulfur analogue of an alcohol group (-OH), this functional group is referred to either as a thiol group or a sulfhydryl group. More traditionally, thiols are often referred to as mercaptans.
...
Many thiols are colorless liquids having an odor resembling that of garlic. The odor of thiols is often strong and repulsive, particularly for those of low molecular weight. Thiols bind strongly to skin proteins, and are responsible for the intolerable, persistent odor produced by the spraying of skunks."

Min flaska stod lätt igenkorkad i kylskåpet och då jag slog upp ett litet glas nu på morgonkulan så möttes jag av en fläkt av ruttna ägg som snabbt flydde mitt glas. Samma intryck från kvällen kvarstår dock och jag hittar ingen femöring!

Göran sa...

I min morgontrötthet glömde jag bort sådana moderniteter som 50-öringar. Som ni förstår så använder jag inte så mycket mynt längre ><

Frankofilen sa...

Meadows TN är ju från fat -men det är intressant att se att ingen av de svenska "proffsen" som smakat vinet har några invändningar eller har noterat några unkna aromer. "Ung doft med rå hallonfrukt och mandelmassa" -BKWine, "Bärig, lätt parfymerad och ungdomlig doft med inslag av plommon och hallongodis" -Grappes nyhetsbrev, "Doften är stram med syrlig, mörk frukt, mineraler och fat" -Dina Viner.

Man undrar ju hur länge de luftar vinerna på SB's journalistprovningar, för direkt efter uppkorkande var vinet verkligen odrickbart enligt min smak för att sedan efter luftning visa en hel del sötmogen mörk Pinotfrukt. En annan fundering är ju hur lång tid journalisterna verkligen ägnar varje vin -Bills TN känns väl rätt så löpande band-producerad från hans samling lämpliga Bourgogneklyschor (Potel är ju extremt försiktig med ny ek).

Blir spännande att läsa om de andra vinerna ni drack. Både Meadows, Grappe och BKWine föredrar ju det här vinet framför hans Volnay VV (om än med en hårsmån), jag gissar att ni inte håller med.

Göran -om du har vin kvar så häll det i dekantern och se vad som händer över lång tid. Min (begränsade) erfarenhet är att reduktiva aromer som i det här fallet försvinner med oxidation. Or drop a penny in it ;)

Göran sa...

Jag ska testa båda, ett glas med slant och resten i karaff. Tack för tipset.

Göran sa...

Provade kopparslanttricket men efter 3 timmars luftning i glas kunde jag inte känna någon skillnad mellan ett glas utan slant och ett glas med slant.

Jag tror att jag behöver proav ett vin i denna stil utan de störande reduktiva aromerna för att lära mig uppskatta stilen.

Hade viss behållning av vinet dag 2 till en poulet au vinaigre.