tisdag 18 mars 2008

Australiens bästa Cabernet?

Australiens kanske mest berömda vin är Penfolds Grange, en jätte gjord på endast de bästa av Shiraz-druvor. Penfolds Bin 707 heter motsvarigheten till Grange då druvan är Cabernet Sauvignon. Vinet tillverkas endast goda år, druvorna är de bästa från ett urval av gårdar, mest från McLaren Vale och Barossa Valley, och den årgång vi dricker har legat 14 månader på nya amerikanska ekfat. Det var hemskt länge sedan vi drack Bin 707 sist, någon 80-talsårgång var det frågan om då, men 2002an sägs av expertisen vara den bästa årgången på många år. Vi dekanterar och provar förväntansfullt:

2002 Penfolds Cabernet Sauvignon Bin 707 (679 kr) är djupt mörkrödlila och doftar av mörka dova bär, köttbuljong med rotsaker, läder och jordkällare, lite mint och kummin, samt en gnutta anis och saltlakrits. En stor, fin och förvånansvärt komplex doft för denna förhållandevis unga singel-Cabernet.

Vinet är fylligt, rikt och intensivt utan att vara tjockt. Smaken innehåller cassis och nässlor och ganska mycket nya fat, men här finns ingen överdos av vanilj trots de nya amerikanska faten, snarare bidrar de med kokos och lite rostade toner. Därtill har vi härliga, sammansmälta, följsamma tanniner - vinet sitter perfekt i munnen - och bjuder på en lång raffinerad eftersmak med kraftfulla syror som utan problem bryter igenom flottet i vårt långkok på lammbog. En fantastisk smak! Det är sällan vi håller smaken högre än doften, vi är liksom Frankofilen i huvudsak nose guys, men här har vi ett sådant tillfälle. Storartat! Detta är ett av de bästa endruveviner av Cabernet Sauvignon vi druckit, och säkerligen den bästa australiska Cab som passerat våra gommar. Vi delar utan att tveka ut vandringspokalen för årets hittills bästa vin.

Till efterätten, citronkokta päron med saffranszabaione, dricker vi 1997 Château Suduiraut (302 kr för den praktiska flaskstorleken 500 ml), en sauternes som sedan tio år tillbaka har klättrat stadigt uppåt i kvalitet. Vinet är gyllengult och doftar honung, höstlöv, kanderat socker, torkad aprikos, persikopuré och bivax. Inte illa. Smaken är fyllig och smakrik med bra balans mellan syra och sötma och en viss mognad, men vinet är ännu ganska ungt. Mycket bra, men inte himlastormande bra. Vi väntar nog fem eller tio år med att öppna nästa flaska.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hyfsad inledning på påsken! Penfolds kan göra vin! Jag har druckit några årgångar av Penfolds RWT och tycker den är ett makalöst stycke vin. Senaste årgången på SB (2204) trodde jag skulle ta slut på en gång men det finns fortfarande massor kvar vilket förbryllar mig. Spännande läsnig eftersom jag oxå köpte några Suduirat 97er i mars. Har ni provat 01an?