onsdag 17 oktober 2007

2004 Château La Tour de By

Du är en svettig dräng som står i stallet och mockar efter korna. Du hör fruktansvärda skrik. Du rusar ut ur stallet och sätter fart mot avgrundsvrålen, de kommer från det rostiga plåtskjulet. Du har bråttom, tänker dig inte för, välter ut hinken med jästa körsbär som står ivägen, knuffar omkull pigan och hennes bricka med din lunch: nybakt bröd, nyskördade grönsaker och en prilla snus. Du sparkar upp den skeva dörren till skjulet och en fruktansvärd scen möter dig: alla är döda, jordgolvet är täckt av blod och kroppsdelar. Det svartnar, du faller med ansiktet före rakt ner i jord, rost och blod - du har just druckit ett glas 2004 Château La Tour de By (134 kr).

Detta vin har redan uppskattats av Finare Vinare och Frankofilen [senare även av Konjären], och vi kan inte vara sämre. Trots det nyliga finbordeauxsläppet är detta inte ett adligt vin utan en simpel cru bourgeois. Vi häller upp. I näsan: blodiga köttbitar, rostig järnspik, stall, grönsakstoner, saltlakrits, brioche och lite jästa körsbär i bakgrunden. I munnen: mer blod, mer järn, en prilla - "Med ett schysst järnrör kan man slå hela världen med häpnad" - medelfylligt, knastertorrt, läskande stöddiga syror, lite bittermotstånd och salt. Inte så långt, men vad gör det till maten.

Detta är för de väderbitna, konservativa bordeauxfansen som tycker att hedonistiska fruktbomber är Satans påfund. Själv tyckte jag det var ett utmärkt matvin och en salt grönmöglig St Agur harmoniserade perfekt med vinet. Annica var mer reserverad: lite för mycket massmord på bondgård för henne.

Addendum: Konjären inser att detta vin uppskattas av en liten men selekt skara och finner sig transporterad till Shakespeares Henry V och hans "band of brothers." Jag kan inte motstå frestelsen att begå våld på Shakespeare genom detta svar:

We few, we happy few, we band of bloggers;
For he to-day that drinks this blood with me
Shall be my brother; be he ne'er so vile,
This day shall gentle his condition;
And gentlemen in Sweden now-a-bed
Shall think themselves accurs'd they were not here,
And hold their manhoods cheap whilst any speaks
That drank with us La Tour de By.
Förlåt, William.

8 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Ahh så kul, tack för uppvisningen! Ett vin som kan resultera i ett sådant stycke handfast bondenaturalism måste ju betecknas som ett av årets utropstecken! Många långt dyrare viner lämnar en betydligt mer oberörd. Och berörd är väl det man vill bli - bättre valuta för pengarna är svårt att tänka sig. Rekommenderas särskilt till landets alla mer eller mindre frekventa användare av lössnus, med släktrötter på bonnvischan (vi är nog rätt många i Sverige).

mvh,
Finare & Vinare

Tavastgatan sa...

Kul! Första stycket måste ju kvala in som årets roligaste TN! Keep it up.

Hälsar
Tavastgatan (tidigare Fredrik)

Frankofilen sa...

Härlig läsning. Vinet är verkligen inget för the faint at heart och hade väl knappast kvalat in i sortimentet via den famösa konsumentpanelen. Roligt att sådana här viner finns, även om jag är glad att huvuddelen av Bordeaux lämnat 1800-talet och att inte alla är så här. Men omväxling förnöjer.

Anonym sa...

*applåd*

:)

Anonym sa...

Väldigt kul läsning, mer sånt!
Ang vinet så håller jag med i mångt och mycket som är skrivet om det, och det har ju helt klart en hel del "gammaldags" inslag som kanske är too much för en del personer. Men det vackra är, tycker jag, att alla dessa bråkiga inslag verkligen enas till en helhet, som dessutom är ganska harmonisk och mycket njutbar.

Magnus sa...

Som vanligt var det sista glaset godast, mest sammansmält. Vi har en skvätt kvar sen gårdagen. Det ska bli spännande att se vad som har hänt på ett dygn i kylen.

konjären sa...

Det är alldeles uppenbart att jag måste prova detta vin! Snart!

Anonym sa...

Jag hade lite svårt att placera vissa toner i detta vin. Men när jag häromdagen gick på toaletten efter en dag med för mycket kaffe och inget annat så blev jag riktigt häpen. Doften jag kännt i La tour de By var exakt den som nu slog upp från min kaffestinkande gula urin!